En av medlemmarna i den ryska aktivistgruppen Pussy Riot försätts på fri fot efter kontroversiell domstolsprocess. Men fängelsestraffet för de andra två slås fast, och försvaret vill nu överklaga till europeisk nivå.
De tre bandmedlemmarna dömdes till tvååriga fängelsestraff för huliganism, efter en Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva i februari. Efter sex månader i fängelse kunde Jekaterina Samutsevitj lämna rättssalen en fri kvinna, sedan appellationsdomstolen omvandlat hennes fängelsestraff till en villkorlig dom.
”Blandade känslor”
Men för kamraterna Nadezja Tolokonnikova och Maria Alechina slogs fängelsestraffen fast.
– Jag har blandade känslor. Jag är naturligtvis glad, men jag är upprörd över tjejerna, sade Samutsevitj till de omkring 150 anhängare som trots regnet samlats utanför domstolsbyggnaden.
Enligt Samutsevitjs advokat hade hon inte framfört ”punkprotesten” vid katedralens altare, eftersom hon stoppats och letts iväg innan det hade börjat.
Både släktingar, försvarsadvokater och människorättsaktivister har kritiserat den ojämlika behandlingen av de tilltalade — däribland chefen för president Vladimir Putins egna människorättsråd, Mikhail Fedotov.
Överklagar igen
Tolokonnikovas och Alechinas advokater sade att de hade svårt att förstå varför rätten gjorde skillnad på kvinnorna, men att de kommer att fortsätta kämpa för att även deras klienter ska släppas.
– Vi kommer att överklaga det här fallet till en tillsynsdomstol och till den europeiska människorättsdomstolen, sade advokaten Mark Feigin.
Både släktingar och advokater anser att överklagansprocessen påverkats av uttalanden som Vladimir Putin gjort under en intervju i helgen, där han sade att kvinnorna ”fått vad de förtjänat”.
Fakta: Pussy Riot
Tre medlemmar i det feministiska punkbandet Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova, 22, Jekaterina Samutsevitj, 30, och Maria Alechina, 24, häktades efter en protestaktion mot Vladimir Putin i februari.
Kvinnorna åtalades för huliganism. Maxstraffet är sju års fängelse, åklagaren krävde tre. I augusti dömdes de tre till två års fängelse, vilket överklagades.
Appellationsdomstolen omvandlade Samutsevitjs straff till villkorlig dom, men upprätthöll fängelsestraffet för de två andra.
Fallet har blivit uppmärksammat och kritiserat både i Ryssland och internationellt. Det ses som ett prejudikat över hur Putin kommer att handskas med regeringskritiker under sin nya mandatperiod som president.
TT