1987 kallades Andrés Cantor till sin första intervju som sportkommentator. Han ombads göra en audition, och fick jobbet inom 72 timmar. Nyckeln var, uppger Cantor i en intervju med CNBC, glädjeutbrottet han gav uttryck för när det blev mål, ett långt, långt ”gooooooooooooal!”.
Sedan dess har han kommenterat fotboll på spanska i amerikansk tv på heltid. Målropssignaturen dyker fortfarande upp när det passar. Den har gjort Andrés Cantor till kändis.
Kommentatorerna som varumärken
Sportjournalisten Marcus Leifby tycker sig se en ökning av antalet sportkommentatorer som eftersträvar att bli virala genom att göra det ”vansinniga referatet som folk snackar om”. Inte minst i Sverige – som annars har en tradition av Ingemar Stenmarksk lågmäldhet.
– Det hänger ihop med utvecklingen på tv-marknaden. Det finns fler kanaler och mediebolag i dag som köper tv-rättigheter till turnéringar för en jävla massa pengar. I den utvecklingen har kommentatorerna också blivit sina egna varumärken, säger han.
”Börjar tjoa och tjimma”
Marcus Leifby pekar ut den tidigare fotbollsspelaren och numera expertkommentatorn Glenn Strömberg som påivrare av fenomenet.
– Jag såg om matchen mellan Sverige och Turkiet i EM 2000. Den slutade 0-0 och räknas som en av de tråkigaste fotbollsmatcher som har spelats. Jag noterade att Glenn Strömberg är tyst sju, åtta minuter in i matchen innan han mumlar någonting. Sedan gick han till Viasat och där började han tjoa och där tjimma när det uppstod farliga situationer: ”oooäääääyyyy!”.
Risken med att en kommentator lever sig in allt för starkt i matchen är att publiken inte får njuta ordentligt av de magiska bildögonblicken, enligt Marcus Leifby.
”Vågar knappt tänka på det”
– Jag har alltid avgudat Staffan Lindeborg. Han ansågs vara lite tråkig i början av 2000-talet. Men han är så lugn och sparsmakad när det kommer till kraftuttryck. Han skriker inte att ”DET VAR ETT JÄTTEBRA LÄGE”, utan konstaterar nyktert att ”det var en mycket kvalificerad målchans”.
Staffan Lindberg refererade sitt sista mästerskap EM 2016. Hur framtidens kommentatorer låter återstår att se.
– Jag vågar knappt tänka på hur det skulle kunna vara om fyra år ifall kommentatorerna ska försöka toppa den här gapigheten. Ett tänkbart scenario är att den tekniska utvecklingen möjliggör att kunna välja kommentator när du tittar på en match, säger Marcus Leifby.
Men kan det inte vara lite härligt med en engagerad kommentator?
– Jo... Så länge det inte går ut över expertrollens funktion.