• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förhandlingarna inleddes efter att Spotify sa upp 600 personer. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Spotifys besked: Nej till kollektivavtal för anställda

Uppdaterad
Publicerad

Spotify har varit i förhandling med flera stora fackförbund för att ta fram ett kollektivavtal. Men strömningstjänsten drar sig nu ur förhandlingarna, rapporterar Breakit.

I januari sa strömningsjätten Spotify upp runt 600 personer, och flera som Kulturnyheterna var i kontakt med riktade då kritik mot uppsägningsmetoderna. Det ska ha skett med kort varsel och utan individuella förklaringar till varför de sägs upp.

Under våren ställde tre fackförbund krav på ett införande av kollektivavtal, och kort därpå inleddes förhandlingar.

Men nu har Spotify dragit sig ur.

”Även om det är beklagligt att vi med denna förhandlingsrunda inte lyckades nå fram så kvarstår vår vilja att hitta lösningar för att företaget ska ingå kollektivavtal”, skriver fackförbundet Sveriges ingenjörer i en kommentar till sajten Breakit.

Spotify: Kollektivavtal ger inget mervärde

En talesperson för Spotify skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de avslutat förhandlingarna då de menar att ett kollektivavtal inte skulle ge något mervärde för de anställda:

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen, är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner.”

Strejk kan vänta

Inför förhandlingarna sa fackförbundet till SVT att om det inte går att enas kan det bli aktuellt att vidta konfliktåtgärder.

– Det är ju väldigt tråkigt om man ska behöva ta till det, men möjligheten finns. Det kan vara olika typer av strejker men det behöver inte vara så dramatiskt, det kan också vara övertidsblockader och den typen av aktiviteter, sa Ulrika Lindstrand, ordförande för fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Kollektivavtal reglerar löner och andra anställningsvillkor.

Omkring 90 procent av de anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av dessa, men IT-bolag inom till exempel spelutveckling, betalningslösningar och strömningstjänster saknar ofta kollektivavtal och beskrivs som en vit fläck av myndigheten Medlingsinstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.