Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, sade i en intervju i Svenska Dagbladet att händelsen med Ekoreportern bör bli föremål för en oberoende utredning.
– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas, sade Agrell.
Han efterfrågade bland annat svar på vilken information Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen, när man fått den och vilka åtgärder som radion har vidtagit.
Cilla Benkö: ”Helt uteslutet”
Enligt SR:s vd Cilla Benkö har en intern analys redan genomförts.
”Då Ekochefen fick information hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset. Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant, vilket på ett företag av vår karaktär sker med jämna mellanrum i förebyggande syfte”, skriver Benkö i en kommentar till Ekot.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet som publicerades 11 maj konstaterar Cilla Benkö att en extern utredning är ”helt uteslutet”. Enligt Benkö skulle en sådan utredning bryta mot lagar som Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.
Hon skriver: ”(...) grundlagar som har rötter från 1766 och som jag i alla lägen tänker försvara. Det handlar bland annat om meddelarskydd, meddelarfrihet och tystnadsplikt.”
Den berörda reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober förra året sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa. Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.
Kulturnyheterna söker Cilla Benkö och Wilhelm Agrell.