Sveriges radio gör förändringar i tablån på kanalen P3, det berättar bland annat biträdande programdirektör med ansvar för utbudet på SR Cajsa Lindberg. Foto: Sveriges Radio/Jessica Gow/TT

SR skrotar programnamn i P3

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio har beslutat att skrota flera av programnamnen i kanalen P3. Istället ska tablån vara baserad på när under dygnet man lyssnar på kanalen.

– Vi vill satsa ännu mer på poddar, säger biträdande programdirektör med ansvar för utbudet på SR Cajsa Lindberg till SVT Nyheter.

Sveriges Radio skrotar de flesta av programnamnen i P3 och kommer i stället att ha en tablå baserad på vilken tidpunkt under dagen man lyssnar. Redaktionsgränserna ska bli mer otydliga och samarbetet öka över hela kanalen, skriver biträdande programdirektör med ansvar för utbudet på SR Cajsa Lindberg i ett blogginlägg.

”Vi kommer att ha en tablå som i huvudsak är baserad på fyra större pass på vardagarna som går in i varandra naturligt och sänder omlott; morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll”, skriver hon.

Anledningen är att P3 vill anpassa sig efter publikens sätt att lyssna.

– Vi har sett under ett par års tid att lyssningen har minskat. Samtidigt har vi sett att P3:s poddar har ökat, säger Cajsa Lindberg.

”Morgonpasset i P3” kvar

Det nya formatet i P3 ska vara ”sömlöst och inga hejdåor”. Kanalen ska fokusera mer på samhällsfrågor, samhällsjournalistik och musikjournalistik.

– Den här förändringen gör vi för att kunna göra fler poddar, säger Cajsa Lindberg.

Programnamnen tas bort för att kanalen vill kunna hålla ihop dagen bättre, oavsett var de sänder från, enligt Lindberg. Men det populära programmet ”Morgonpasset i P3” kommer att finnas kvar.

– Just Morgonpasset vet vi att publiken älskar, så det kan vi inte ta bort, säger hon.

Kanalen ska även fortsätta att arbeta mer digitalt och utveckla sitt utbud av poddar. Den nya tablån kommer att införas i januari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.