Skådespelaren Nichelle Nichols blev 89 år. Foto: Barry Brecheisen/TT

”Star Trek”-skådespelaren Nichelle Nichols död

Uppdaterad
Publicerad

”Star Trek”-skådespelaren Nichelle Nichols har avlidit. Hon blev 89 år och avled i lördags kväll, rapporterar amerikanska medier.

Den amerikanska skådespelaren spelade rollen som kommunikationsofficeren Uhura i NBC:s originalserie samt i de första sex ”Star Trek”-filmerna. Rollen beskrivs som banbrytande för representationen av svarta personer och många, däribland USA:s tidigare president Barack Obama och människorättsaktivisten Martin Luther King, har talat om henne som en viktig förebild. King ska ha varit den som övertygade henne att fortsätta göra rollen, när hon funderade på att hoppa av.

Nu sörjs Nichelle Nichols inte bara av fans och av branschen utan även av NASA, där hon jobbade en tid med att attrahera kvinnor och svarta amerikaner att utbilda sig till austronauter.

”Hon levde sitt liv till fullo och som en förebild för oss alla”, skriver hennes son Kyle Johnson i ett inlägg på Nichols sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.