Det var i september i år som musikfestivalen Statement gick av stapeln i Göteborg. Den välkomnade då endast transpersoner, icke-binära samt kvinnliga besökare och artister. Detta som en reaktion mot de sexuella trakasserier mot kvinnor som ägt rum på just festivaler genom åren.
Granskningen klar
Diskrimineringsombudsmannens granskning av festivalen är nu klar. Den visar att det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på festivalens hemsida och i uttalanden från företrädare för festivalen framgick ”att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”.
Däremot ger utredningen inte stöd för att någon person ska ha diskriminerats i samband med festivalens genomförande.
Enligt TT kommer DO:s beslut om att genomföra tillsynen av festivalen inte från någon enskild person. Det är inte heller tal om någon påföljd för festivalarrangörerna.
-Vi har inga sanktionsmöjligheter att ta till. Det är meningen att det här ska vara ett vägledande tillsynsbeslut inte bara för festivalen utan för andra, liknande arrangemang, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till TT.
”Vi behövs”
Emma Knyckare, grundare och arrangör för Statement festival, skriver i ett meddelande till Kulturnyheterna att hon tagit del av beslutet från DO.
”Det är trist att vad 5000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen”, skriver Emma Knyckare till Kulturnyheterna.
En Cis-person är en person vars biologiska kön överensstämmer med det juridiska, sociala och upplevda kön som personen tilldelades vid födseln.