I de fyra och ett halvt år som statliga Forum för levande historia funnits har det mesta kretsat kring Förintelsen. På måndagen drog myndighetens nya satsning i gång om brott som begåtts i kommunismens namn. En satsning som görs på uppdrag av regeringen.
Bland annat kommer en utställning om pojken Pavel turnera runt i landet. Pavel var stor idol för unga i öst, berömd för att ha angett sin egen pappa.
-Det är ett ingångsmaterial för att öka kunskapen om totalitära regimer och angiveri, säger projektledaren Erika Aronowitsch.
Materialet som tagits fram fokuserar på Sovjetunionen, Kina och Kambodja under perioden 1917-1989. Till exempel handlar det om de sovjetiska strafflägren, om den kinesiska kulturrevolutionen och tömningen av städer i Kambodja.
-I de här tre länderna kan man definitivt tala om brott mot mänskligheten. Men vi hade också kunnat tala om Nordkorea, Kuba och länder i Östeuropa, säger Klas-Göran Karlsson, professor vid Lunds universitet, ansvarig för den forskningsinventering som gjorts.
Förra våren visade en undersökning gjord på uppdrag av organisationen Upplysning om kommunismen (UOK) att 95 procent av svenska ungdomar mellan 15 och 20 år känner till Auschwitz, men att 90 procent inte känner till Gulag, det sovjetiska lägersystemet.
Organisationen UOK grundades 2006 och har till syfte att ”sprida grundläggande kunskaper om kommunismen, dess bakgrund, ideologi och verkningar samt bidra till vaksamhet inför totalitära och antidemokratiska rörelser”. Organisationen som är partipolitiskt obunden har fått sitt startkapital från Stiftelsen Fritt Näringsliv, och i styrelsen sitter bl a Timbrochefen Maria Rankka och Timbroprofilen Erik Zsiga.
Kulturnyheterna/TT