Teaterchefen Leif Stinnerbom ser sammanbiten ut när han beskriver läget för prisbelönta Västanå musik och teater utanför Sunne.
- Så här hårt ansatta har vi aldrig varit under mina 30 år. Läget är värre än någonsin.
Efter att en pandemi med tomma salonger övergått till lågkonjunktur och skenande inflation är läget bistert för den till största del egenfinansierade Värmlandsscenen.
- Vi kan inte spela för mer folk än vi gör. Med tanke på ökade kostnader för löner, hyror och el behöver vi en större grundfinansiering.
Ber om 90 miljoner – får 20
Kulturnyheternas kartläggning av regionernas kulturbudgetar visade att de äts upp av inflationen, med miljonbesparingar på flera håll i landet som följd.
Det offentliga kulturlivet finansieras även av staten, genom regionala kulturbidrag som delas ut i januari. Pengar som kan hjälpa, eller förvärra, det pressade läget.
Kulturnyheternas kartläggning visar att regionerna ber om nära 90 miljoner i ökade anslag för kostnadsökningar och nya projekt.
I regeringens budget finns 20 miljoner i uppräkning, som alltså ska räcka till 20 regioner och ett hundratal verksamheter.
Bara Västanå musik och teater ber om 4 miljoner. Statsstödet kommer alltså inte räcka till alla. Leif Stinnerbom, igen:
– Med tanke på kostnadsökningarna innebär det ju en rejäl sänkning av verksamhetsbidragen.
”Behövt säga upp all personal”
Västanå är långt ifrån ensamma. I Umeå står Ögonblicksteatern inför sitt 50-årsjubileum nästa år. Under hösten har man undgått konkurs genom tillfälligt krisstöd.
- Vi har behövt säga upp all personal och fått ta privata lån. Arrangörerna köper inte föreställningar som de brukar, säger teaterns konstärlige ledare Johanna Salander.
- Jag förstår inte att staten tycker att det är okej att utarma verksamheterna på det här sättet, och till slut göra så att flera går under, säger Leif Stinnerbom.
Läs en längre intervju med kulturminister Parisa Liljestrand (M) om läget för kulturen här.
stor oro bland museerna
Även för de regionala museerna är läget pressat, när lokalhyror och uppvärmning blir allt dyrare. Det berättar Therese Stoltz, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd.
– Det är ett väldigt tufft läge. Redan tidigare regeringar har haft ganska låga uppräkningar, vi har i flera år aviserat att museerna har svårt att klara sitt uppdrag.
Vad får det för konsekvenser?
– På kort sikt innebär det färre utställningar och kortare öppettider. På längre sikt kan det vara ett hot mot kulturarvet. Det krävs ett visst klimat i magasinen, man ska ha råd att behålla alla lokaler och man behöver bekämpa angrepp från silverfiskar, malar och annat.