• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statyn blev startskottet för våldet i Charlottesville – nu är den täckt med en presenning

Uppdaterad
Publicerad

Staden Charlottesville i delstaten Virgina beslöt att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Beslutet blev startskottet till vit maktdemonstrationer och den lilla staden är fortfarande skakad av det som skett.

I augusti marscherade högerextrema i Charlottesville. Det blev våldsamt när demonstranter mötte motdemonstranter. Många skadades och en motdemonstrant – Heather Heyer – dödades när en bil körde in i en folkmassa.

Nu står statyn av general Robert E Lee, som kan ses som den tändande gnistan, fortfarande kvar, men gömd under en presenning.

– Personligen vill jag bara att den ska bort. Den har gjort så mycket skada redan, den måste bort ur parken, säger Kristin Szakos, den kommunstyrelseledamot som initierade att statyn skulle bort, till Kobra.

”Representerar hat”

Medborgarrättsaktivitsten och Charlottesvillebon Danyelle Honoré håller med.

– När man ser statyn kanske vissa tänker att det bara är ”ledaren för sydstatskonfederationen”, men för oss representerar den förtryck, hat och trångsynthet. Att veta att mina förfäder troligen var slavar, att behöva påminnas om den delen av historien, det är något man inte kan föreställa sig om man inte är svart, säger hon.

Ifrågasatta symboler

Sydstatssymboler har ifrågasatts på flera håll i USA. Inbördeskrigets utlösande faktor var frågan om slaveriets vara eller icke vara – och sydstaterna ville bevara slaveriet.

– Den uttrycker att Söderns förlorade sak – rätten till att äga slavar – fortfarande hedras här, säger Kristin Szakos om statyn.

Under nätterna rivs presenningen ner. Kommunen har beslutat att Robert E Lee ska döljas, men möter motstånd, både från de som nattetid avtäcker generalen och de som på laglig väg vill upphäva beslutet att ta bort statyn.

– Jag vill att den ska stå kvar, man kan tillämpa samma logik på den amerikanska författningen, den skrevs av män som ägde slavar. Vi förkastar inte vår historia för att vi hittar karaktärsbrister hos de som byggde den, säger advokaten Charles Weber som stämt Charlottesville för beslutet att ta bort statyn.

Förknippas med våld

Kommunstyrelseledamoten ser det som att hennes stad har reducerats till att enbart förknippas med våld. 

– Vår stad är känd som en hashtagg för rasrelaterat våld. Det är fruktansvärt. Vi är mer än en hashtagg, säger Kristin Szakos.

Kobra sänds ikväll klockan 22 i SVT.

LÄS MER: Andra länder som plockat bort statyer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.