Filmaren Stefan Jarl. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Godheten” sänds inte före valen

Uppdaterad
Publicerad

Jo, SVT kommer att visa Stefan Jarls film ”Godheten”. Men inte förrän efter årets två val.

I går rapporterade Kulturnyheterna att filmskaparen Stefan Jarl var arg då han fått uppfattningen att SVT inte kommer att visa hans nya film ”Godheten”.

Agneta Perman, chef för SVT programinköp, menade dock att Jarl hade missuppfattat beskedet och sa att SVT kommer att visa filmen vid tillfälle. I går var det dock inte spikat om den ska visas före eller efter årets EU- och riksdagsval.

”Starkt systemkritisk”

Nu är det klart. ”Godheten” visas i SVT först efter de två valen. SVT:s kommunikationschef hänvisar till valriktlinjerna 2014, som bland annat innebär att företaget ska vara extra noga med balansen och opartiskheten i utbudet.

– Den rätta tidpunkten att sända filmen är inte månaderna före två allmänna politiska val (...). Den här filmen är starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens, vilket gör att vi väljer att sända den vid senare tillfälle, säger kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala.

”Inte partipolitisk”

Kulturnyheterna får tag på Stefan Jarl under en paus i en filminspelning i Skåne.

– Det var lustigt. Jag är tydligen den enda som de inte berättar det här för, säger Stefan Jarl som inte visste om att SVT valt att sända hans film först efter valen.

– Filmen är inte partipolitisk heller. Det här är en film som kritiserar finansaristokratin samtidigt som Välfärdssverige kört i diket.

Parallell till Borg

När det gäller systemkritiken drar Stefan Jarl paralleller mellan sig själv och finansminister Anders Borg.

– Varje vecka ser jag hur Anders Borg kritiserar bankväsendet för olika saker. Varför får Borg vara systemkritisk men inte jag?

Hur ser du på beslutet att sända filmen först efter valen?

– Jag förstår inte varför det skulle vara mindre kontroversiellt att sända filmen då.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.