Ulrika Glaser Rydberg har i medierna kallats “vapensamlarens dotter”. När Kulturnyheterna träffar henne har hon just sett de fem avsnitten i dramaserien, och är hård i sitt omdöme. I serien framstår hennes far som en vuxenmobbare som är särskilt elak mot Stig Engström.
Vad känner du inför porträttet av din far?
– Jag blir ledsen. Man kan säga mycket om vår familj, det kan man göra om alla människor. Men att min far var elak? Aldrig! Han framställs ju som en slags despot, mobbare av världsklass. Han har aldrig betett sig så – inte mot vår mor, inte mot sina vänner, inte mot någon. Att vara strikt är inte det samma som att vara elak, säger Ulrika Glaser Rydberg.
Ulrika Glaser Rydberg känner inte igen porträttet vare sig av fadern, som i medierna kallats ”vapensamlaren”, eller sin mor. Och inte heller skildringen av mannen hon en gång i tiden kallade “farbror Stig”.
– Den här mannen var ju allt annat än det som framställs i serien. Stig var flott! Stig hade gått på Sigtuna: han visste hur man uppförde sig. Han var socialt kompetent. Om jag lägger ihop den insida jag känner av Stig med den exteriören och försöker lägga ett pussel, blir då svaret att det här är en människa som mördar en annan? Nej, säger Ulrika Glaser Rydberg.
Exfrun: ”ett personangrepp mot mig”
En viktig roll i Den osannolika mördaren är Stig Engströms exfru, i serien spelad av Eva Melander. När Kulturnyheterna talar med exfrun har hon inte sett serien. Hon vill inte heller låta sig intervjuas framför kameran men är tydlig med att hon inte ville vara med i serien.
– Det är ju ett personangrepp mot mig. Att använda mitt namn. I en historia som är 36 år gammal. Det är ju absurt. Jag tycker i alla fall att de har gjort ett väldigt stort fel, säger Stig Engströms exfru.
– Jag har ju funderat över det här med att koppla in advokat. Men det kommer bara bli elände med det antagligen. Det kostar pengar och det. Men jag tycker att det har den karaktären att det nästan är brottsligt, säger Stig Engströms exfru.
Framställs som medskyldig
I serien kan det tolkas som att exfrun vet mer om mordet och Stigs delaktighet i det än vad som framkommit i förhör. Det är också första gången hennes namn blir offentligt för en större publik.
– Hans fru framställs som medskyldig i det här porträttet. I min värld – och jag hoppas i många andras - framstår det som helt absurt. Förutom att jag rent formellt kan tycka att det nästan är kriminellt att utpeka henne, säger Ulrika Glaser Rydberg.
– Vi den här lilla kretsen som porträtteras i den här serien, de som är kvar, som fortfarande lever. Inte ens om vi slog ihop våra penningapåsar skulle vi kunna slåss mot en sån jätte som Netflix.
I ett skriftligt svar till Kulturnyheterna skriver Netflix följande:
”Att dramatisera en teori kopplad till ett av Sveriges största nationella trauman är utmanande – och vi har respekt för att den bild som målas upp av vissa av karaktärerna inte delas av alla. Serien är inspirerad av en redan existerande berättelse, boken “Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och gör inte anspråk på att presentera en lösning på fallet – något som också tydliggörs i samband med varje avsnitt.”
Fakta Stig Engström
Den så kallade Skandiamannen pekades i juni 2020 ut som misstänkt för mordet på Olof Palme av Palmeåklagaren Krister Petersson.
Samma teori lanserades i boken Den osannolika mördaren (2018) av journalisten Thomas Pettersson.
Dramaserien bygger delvis på boken och är enligt upphovspersonerna en dramatisering av teorin som lanseras där.
Stig Engström gick bort år 2000 och har aldrig kunnat höras eller prövas i anslutning till mordet. Hans närmaste hävdar att han är oskyldig.