• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skådespelarna Matt Damon och Camille Cottin poserar inför visningen av deras film Stillwater. Hör Emma Engströms rapport från Cannes.

Stillsam Cannesfestival är igång – med fler filmer än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga filmfestivalen i Cannes tog ett uppehåll i fjol. Sedan i tisdags är man igång igen – men pandemi och strömningskrig präglar festivalen.

Det var länge osäkert om Cannesfestivalen 2021 alls skulle bli av. Men efter några månaders försening kunde arrangemanget dra igång i tisdags.

– Det har varit en ganska prövande och försiktig inledning. Det är färre människor här och ganska stillsamt. Samtidigt är det fler filmer än vanligt. Många filmer har legat på vänt under pandemin och ska ut, säger Emma Engström, journalist på Sveriges Radio, på plats i Cannes.

Man inledde med den franska musikalfilmen Annette, med Adam Driver och Marion Cotillard i huvudrollerna, regisserad av Leos Carax.

– Det är ganska typiskt att det är en fransk film som inleder. Det är mycket europeiskt i år och färre Hollywood-filmer.

Netflix saknas

Cannes är en helt och hållet bio-bunden festival. Alla filmer som tävlar ska ha haft biopremiär i Frankrike.

Det här är ett hett diskussionsämne sedan några år tillbaka eftersom Netflix vägrat ställa upp på villkoren. Följaktligen saknas strömningsjättens filmer helt och hållet.

– Festivalledningen har sagt att de inte kommer att göra några ändringar och att Netflix gå dem till mötes. Men många tycker att man är alltför traditionell och inte förstår strömningstjänsterna, säger Emma Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.