• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet Foto: Dan Hansson/TT & Anders Wiklund/TT

Storbråk i filmbranschen: Varannan biograf riskerar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministerns nya filmpolitik skulle föra filmsverige in i framtiden, men har istället lett till ett infekterat bråk. Nu ligger Svenska Filminstitutet i öppen konflikt med stora aktörer i filmbranschen: Hundratals biografer i svenska småstäder hamnar i skottlinjen – och riskerar att gå i konkurs. Stridsfrågan är den höjda biomomsen.

Kontroversen kring den höjda biomomsen – från 6 till 25 procent – har eskalerat till en öppen konflikt i filmsverige. Momshöjningen är en del av regeringens nya filmpolitik, men har fått hård kritik av filmbolag, filmfestivaler och bioägare eftersom den kan minska deras intäkter.

Två av filmsveriges största aktörer, Sveriges Biografägareförbund och Sveriges filmuthyrareförening, har svarat på momshöjningen med att sluta lämna ut statistik på biobesök och biljettintäkter. Utan biostatistiken havererar svensk filmpolitik. Framförallt behövs den för att Filminstitutets stöd till landets små biografer ska distribueras rättvist.

– Vi har ett antal ekonomiska stöd för att vi ska ha en levande biografnäring ute i landet, främst på orter med under 25 000 invånare. Många små biografer kan inte överleva utan det, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.

Stora konsekvenser för små biografer

Utan tillförlitlig statistik får Filminstitutet svårt att fördela ekonomiskt stöd till rätt mottagare – och utan stöd riskerar småstadsbiografer att gå omkull. Enligt SFI:s vd kan det handla om så många som hälften av Sveriges biografer. Att inte ge statistik till SFI blir därför ett effektivt sätt att pressa regeringen i momsfrågan.

– Den höjda biomomsen är den verkliga stridsfrågan här. Läget är låst om låst och väldigt konfrontativt – konflikten har ställts på sin spets nu, säger Anna Serner.  

Ur branschaktörernas perspektiv var det här en självklar konsekvens av regeringens nya filmpolitik. Som de ser det har de inte längre något ansvar för svensk film: Regeringen sa upp det filmavtal som reglerat branschen i 52 år, där statistiken ingick, och höjde samtidigt biomomsen. Peter Fornstam är ordförande för Sveriges Biografägareförbund, och personen som står bakom beslutet att återhålla statistiken. Enligt honom har regeringen bäddat som man får ligga. 

– Man har sagt upp ett avtal där statistikutlämningen ingick, och den ingår inte längre. Det finns ingen anledning att ge ut statistiken eftersom avtalet har upphört, säger Fornstam:

– Jag kan heller inte förstå att de är så upprörda för de visste ju vad de gjorde. Vad sägs om att ta konsekvenserna av sitt eget agerande?

En bild som inte delas av Svenska Filminstitutet:

– Det är oprofessionellt att inte se sin egen del i varför förhandlingarna inte gick framåt, det man gör nu blir en hämndaktion som straffar många, säger Anna Serner.

Kritiserar alla sidor

Mitt i konflikten står nu hundratals småstadsbiografer. De har redan kritiserat att den höjda biomomsen ger högre priser. Nu blir de dessutom pjäser i en kraftmätning mellan filmbranschens maktspelare. Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, representerar flera av Sveriges mindre biografer, och är kritisk till samtliga inblandades agerande:

– Att Sveriges Biografägareförbund och Sveriges filmuthyrareförening vägrar att lämna ut statistiken är minst sagt barockt, och kan få mycket ödesdigra konsekvenser för oss små biografägare, säger han.

Han vill att branschaktörerna sansar sig och återgår till att förmedla statistiken. Samtidigt är han djupt kritisk till kulturminister Alice Bah Kuhnkes agerande i filmfrågan, som Nathanson menar slår hårt mot landets små biografer.

– Rent kulturpolitiskt är det oförståeligt att kulturministern höjt momsen i samma andetag som hon sagt att filmen ska få lika hög status som andra konstnärliga områden.

Kräver att regeringen agerar

Situationen för småstadsbiograferna är bara en av flera konsekvenser av statistikbråket. I ett brev till kulturdepartementet listar Anna Serner flera områden där avsaknaden av biografsiffrorna får allvarliga påföljder.

Nu vill SFI att regeringen agerar genom att sänka biomomsen till sex procent, och lagstifta om att filmbranschen måste leverera tillförlitlig statistik.

Utanför filmbråket om biomomsens vara eller inte vara finns en grundläggande fråga: Har biomomsen verkligen skadat den svenska filmbranschen? Sveriges Biografägareförbund säger ja, regeringen säger nej, och för Svenska Filminstitutets del blir svaret på den frågan ironiskt i sammanhanget:

– Vi tror att momshöjningen slår mot alla led i filmbranschen, men vi saknar det statistiska underlaget för att veta säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.