Tvådelad bild. Till vänster Smyckesdesignern Malin Bernalt. Till höger två kvinnor som står vid en parfymmaskin på Museum by Naom i juni månad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smyckesdesignern Malin Bernalt sålde sina smycken på museet Naom som nu gått i konkurs. På museet kunde man bland annat se en parfymmaskin genererad av AI-teknik. Foto: John Kassman/SVT, Magnus Lejhall/TT

Kultursatsningen Naom i konkurs – efter knappt en sommar

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i somras startades Naom, en storsatsning som skulle förnya vad ett museum kunde vara. Nu går de i konkurs. Kvar står flera konstnärer som har inte fått betalt samtidigt som de riskerar att bli av med sina verk.

Konstnären Malin Bernalts smycken har funnits till försäljning Naoms butik, men trots flera påminnelser under sommaren har hon inte fått betalt. Nu är hon orolig för att hon varken kommer får tillbaka smyckena – eller betalt.

– Det sätter mig en i en utsatt situation som konstnär. Jag har blivit av med en stor del av min kollektion, något jag har arbetat med i tre år, säger Malin Bernalt och fortsätter:

– Jag hoppas på att få tillbaka dem, men nu tillhör de ju konkursboet. De ses helt enkelt som köpta av företaget, även om jag inte fått betalt.

Olov Kling, som är konkursförvaltare, bekräftar att smyckena nu tillhör konkursboet, men att man kan rikta den utestående fakturan dit.

– När det gäller de verk som har överlåtits till museet, men betalningen inte har skett, är den preliminära bedömningen att egendomen ingår i konkursen.

Uteblivna betalningar

Kulturnyheterna har även varit i kontakt med flera konstnärer som har haft utställningar på Naom under sommaren, men som inte fått fullt betalt enligt kontrakten. Men de behöver inte, till skillnad från Malin Bernalt vars smycken sålts i butiken, vara oroliga för sina verk enligt konkursförvaltaren.

– De verk som är en del av utställningarna är utlånade av konstnärerna. Där är den preliminära bedömningen att konstverken inte ingår i konkursen och att konstnärerna har separationsrätt till dem, säger Olov Kling.

Öppnade i somras

När Naom öppnade i somras var ambitionen att förnya vad ett museum kunde vara. På 3200 kvadratmeter i centrala Stockholm blandades utställningar, cocktailbar, restaurang, live-scener och ett parfymeri. Tanken var ett ”epicentrum för kreativitet”.

Bakom satsningen står Angelica Broman och hennes far Janne Broman, som tidigare grundat Fotografiska, uppbackade av privata investerare. Men redan efter några månader har alltså bolaget gått i konkurs.

”Dessvärre har det varit svårt att få till en kapitalinjektion just nu, det i kombination med låga besöksantal i sommar gjorde därför en konkurs oundviklig”, skriver vd:n Angelica Broman i en kommentar till Kulturnyheterna.

”Vi mycket ledsna över denna situation då många påverkas, särskilt våra anställda, leverantörer och samarbetspartners. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.