Kulturarbetarna menar att det nuvarande pensionssystemet är orättvist. Då kvinnor i genomsnitt lever längre än män får de med dagens pensionssystem en lägre livstidspension, menar fackförbunden LO Stat, Creo och NTL, som representerar kulturarbetarna.
– Det system vi har idag är beräknat för att vara i tio år. Det kan förlängas men då blir det mindre pension för varje år. Det drabbar kvinnorna, säger Lise Olsen.
Genom att införa en så kallad hybridpension, som redan finns i flera andra sektorer i Norge, vill kulturarbetarna jämna ut skillnaderna.
– Vi hoppas att arbetsgivarna ska ta sitt förnuft till fånga och inse att den ordningen vi ber om är den enda riktiga för att anställda ska få en trygg och god pension på lång sikt. Speciellt gäller det de som är unga idag och som kommer att leva länge.
”Tålamodet är slut”
Kulturarbetarna arbetar på flera av landets största scener, bland annat i Operahuset, på Nationalteatern i Oslo och i Bergens filharmoniska orkester. Flera fackförbund i Norge har under sex års tid försökt få till bättre pensioner.
– Nu är tålamodet slut, vi måste sätta streck så vi får en permanent hållning, säger Lise Olsen.
Kan drabba kulturlivet
På torsdag sätter sig fackförbunden ned för att medla med arbetsgivarorganisationen Spekter. Men om kraven inte uppfyllts före midnatt kommer strejken påbörjas fredag morgon.
Det lär i så fall få rejäla konsekvenser på Norges kulturliv.
– Vi har medlemmar på institutioner som operan, teatern (i Oslo) och Bergens filharmoniska orkester. Det här kan pågå länge.
Pressad situation
Operan i Oslo säger till norska NRK att de hoppas att parterna kan komma överens, eftersom kultursektorn redan är så ansträngd och pressad på grund av pandemin.
Det nuvarande pensionssystemet för kulturarbetare i Norge infördes tillfälligt 2016, mycket på grund av en pressad ekonomisk situation på flera av landets kulturinstitutioner.
Fackförbunden menar att arbetsgivarna inte hållit sina löften om ett förnyat pensionssystem som gavs när det tillfälliga systemet infördes 2016.
Men Spekters kommunikationsdirektör Gunnar Larsen avfärdar kritiken.
– När vi kom överens 2016 hade vi diskussioner om pensionslagstiftningen. Vi lovade att om det skulle bli ändringar i den, skulle vi vara öppna för se över behovet av förändring. Dessa ändringar har inte kommit, och situationen har därför inte förändrats, säger han till NRK.