SVT:s ekonomireporter Peter Rawet om läget för Storytel. Foto: TT

”Storytel pausar planerna på världsherravälde”

Publicerad

Svenska ljudboksjätten Storytel har på kort tid intagit en central roll i den svenska bokbranschen – med stora planer på att erövra den internationella ljudboksmarknaden. Men nu har bolaget istället sagt upp 100 anställda och grundaren har lämnat vd-posten.

– Man har pausat tankarna på världsherravälde, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Under torsdagen släppte Storytel första kvartalets streamingintäkter. I ett pressmeddelande gladdes den tillförordnade vd:n Ingrid Bojner över goda resultat i Norden och företagets numera två miljoner abonnenter.

Men allt har inte varit frid och fröjd hos ljudboksföretaget den senaste tiden.

Förra årets minusresultat var visserligen väntat mot bakgrund av satsningarna man gjort för att växa utomlands. Men den 17 mars kom Storytel med beskedet att personalstyrkan skulle minskas med hundra personer – mer än var tionde medarbetare måste lämna.

En månad tidigare hade grundaren och vd:n Jonas Tellander lämnat sin post. Huruvida beslutet var frivilligt eller ej är okänt, men Tellander fick med sig ett avgångsvederlag på 4,2 miljoner kronor.

”Tjänat mindre och mindre”

Anledningen till uppsägningarna är att Storytel, i sin iver att etablera sig internationellt, har satsat på regioner som inte riktigt har lönat sig, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet. Idag finns man lanserat på 25 marknader i världen.

– Man skulle ha världherravälde och gav sig in på marknader som kostar mer än vad man får ut. De har ökat antal kunder och läsare, samtidigt har de tjänat mindre och mindre kronor per kund.

Därför väljer man nu att lägga om kursen med en satsning på färre och mer ljudboks-mogna marknader, som den amerikanska.

– Där läser folk mycket och man kan ta bra betalt. Böcker på engelska kan även användas på andra marknader så allting blir billigare.

Lär inte påverka svenska bokbranschen

På 17 år har Storytel blivit en storspelare i den svenska förlagsbranschen och 2016 köpte man upp giganten Norstedts.

Trots det lär ljudboksföretagets uppsägningar och kursändring knappast påverka den svenska bokbranschen, tror Peter Rawet.

– Det här är förluster man gjort på andra marknader, det behöver inte spela någon roll för Sverige. Här i Norden tickar pengarna in ganska säkert.

– Det är snarare så att vi som läsare här i Sverige skulle kunna försöka få lite billigare pris och förlagen kanske skulle kunna ha möjlighet att ta bättre betalt åt sina författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.