Konstverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intendent Michael Barrett berätta om beslutet: ”Känns väldigt skönt” Foto: SVT

Stulna kulturarv ska tillbaka till Nigeria och Bolivia

Publicerad

Världskulturmuseerna lämnar nu tillbaka stulen konst och kultur till Nigeria och Bolivia efter godkännande från regeringen under torsdagen. Det rör sig om 39 föremål härrörande från kungadömet Benin, dagens Nigeria med ursprung hos edofolket. Och 84 föremål som ska tillbaka till urfolket La Nación Kallawaya i Bolivia.

Det nigerianska kulturarvet kan spåras till britternas plundringar av dåvarande kungadömet Benin och särskilt Benin City år 1897. Föremålen kom till Sverige mellan 1898 och 1908 via svenska och tyska mecenater och den internationella konstmarknaden.

– Man tror att det är någonstans mellan 3000 och 5000 föremål som plundrades år 1897 och utav dem finns det just nu avtal om att ungefär 1400 föremål kommer att föras tillbaka från olika länder, säger Michael Barrett, Afrikaintendent vid Världskulturmuseerna

Hör intendent Michael Barrett berätta om beslutet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.