Succé trots massiv kritik

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det tio år sedan det allra första avsnittet av Expedition Robinson sändes. Sveriges Television var först i världen med att sända succéserien. Men redan innan serien hade sänts var kritiken hård.

En av deltagarna tog livet av sig efter inspelningen och det första avsnittet av serien fick klippas om och den dåvarande underhållningschefen på SVT fick avgå. Rubriker som förnedrings-, fascist- och mobbnings-tv fanns att läsa överallt i tidningar och programmet skulle dessutom vara skadligt för barn.

Trots all kritik blev succén ett faktum. Svenska folket bänkade sig troget varje lördag framför det nya tv-formatet som kom att kallas reality-tv eller som man numera säger dokusåpa. Som mest hade programmet uppemot 4 miljoner tittare.

Efter det att Robinson började sändas har ett antal dokusåpor producerats. Bland annat Big Brother, Baren, Farmen, Fame Factory, Trälen och Bonde söker fru.

Nya trender

Nu ska det vara lite mer må-bra-såpa och den ska handla mer om kärlek, jobb, pengar eller prestation. Sveriges Television satsar just nu på en lite mer finstämd såpa-dokumentär.

En liten samisk by utanför Kiruna töms på kvinnor under tio dagar. Kvinnorna får åka till Kenya på en äventyrsresa och vi tittare får följa männen i byn i deras vardag. Hur ska nu männen klara detta?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.