• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marie Ledin är vd för Polarstiftelsen. Foto: TT.

Svårt att finansiera Polarpriset

Uppdaterad
Publicerad

Polarpriset har haft svårt att locka sponsorer för att finansiera årets gala. Det visar en undersökning som SR:s Kulturnytt har gjort.

Polarpriset delas ut den 14 juni. I år är det Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut, Anim, som vunnit det prestigefulla priset. Priset delas ut årligen sedan 1992. Vinstsumman ligger på sammanlagt två miljoner kronor och finansieras idag av avkastningen från grundaren Stikkan Andersons donation.

Nobelpris-ambitioner

Det är ett internationellt pris med ambition att bli musikvärldens motsvarighet till Nobelpriset. Men enligt Kulturnytt som undersökt stiftelsens senaste årsredovisningar, så har de löpande utgifterna konsekvent varit större än inkomsterna. Bara förra året gick de enligt Kulturnytts uppgifter med drygt sju miljoner i förlust. Polarstiftelsens ledning har tidigare sagt att den årliga galan och verksamheten behöver finansieras via sponsring.

Tidigare bett om bidrag

Inför årets gala gjorde polarprisstiftelsen nya försök att hitta extern finansiering. Kulturnyheterna har tidigare i vår rapporterat om att Polarpriset bad om 400 000 kronor i bidrag från Kulturdepartementet, främst för att ha råd att bjuda in eleverna från Anim som är en av årets två pristagare. Bidraget skulle finansiera resa och boende för cirka 30 personer.

Polarstiftelsens vd Marie Ledin skriver i ett mail till SR:s Kulturnytt att stiftelsen i nuläget har många sponsorer som de är glada över, men att de gärna skulle ha fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.