Att det med några snabba klick går att ladda ned och läsa böcker digitalt känner nog de flesta internetanvändare i Sverige till. Ändå går försäljningen av e-böcker trögt. Medan formatet är den vanligaste utgivningsformen i den anglosaxiska världen kämpar det i motvind i Sverige. Detta trots att den första digitala boken – en följetong av Stephen King – lanserades för mer än tio år sedan.
Enligt en rapport som Svenska Förläggareföreningen publicerar i dag finns flera hinder för e-bokens framväxt.
Piratkopiering vanligt
Enligt rapporten utgör e-boksförsäljningen bara en procent av alla böcker som säljs i Sverige varje år. En orsak till den låga siffran är att böckernas upphovsrätt inte respekteras. Av de e-böcker som svenskar faktiskt läser är en betydande del illegalt nedladdade. De flesta stora fildelningstjänsterna har både e-böcker och ljudböcker i sina utbud. Och det har även dykt upp flera illegala tjänster som specialiserat sig på just böcker. Medförfattaren Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen understryker vikten av att polisanmäla fildelningstjänsterna. Men hon vill också se ett mer strukturellt samarbete med internetoperatörerna, som hon menar kan strypa tillgången till internet för illegala tjänster.
– Operatörerna är en nyckelspelare. Rättighetsinnehavare som upptäcker att deras verk sprids av en fildelningstjänst bör kontakta operatören direkt, säger Sara Lindbäck.
Politiska hinder
Rapportens författare pekar på fler faktorer som de anser stå i vägen för e-boken. Ett hinder som diskuterats tidigare är den höga momsen, som ligger på 25 procent, jämfört med sex procent för pappersböcker. Men de efterfrågar också en ny inställning generellt bland landets politiker.
– Det krävs en attitydförändring på flera nivåer i samhället. Dessutom vill vi se en utredning som klargör vilket ansvar internetoperatörerna har, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen.
Hon ifrågasätter synen på svenska upphovsmäns rättigheter, och tycker att utvecklingen går för långsamt.
– Jag tror att politiker i Sverige har varit rädda för att säga ifrån och stå upp för upphovsrätten. I dag är det för stort fokus på internetanvändarens integritet. Den är förstås också viktig, men det talas för lite om att det finns fler vars rättigheter kränks på internet, nämligen rättighetshavarnas. Det har man känt till länge, ändå görs inget, säger Pia Janné Nyberg.
Reporter i inslaget: Marie Nordstrand
Foto: John Kassman