Kulturskolorna står under kommunal regi, och sedan 2016 har de fått statligt stöd som ska gå till att bredda både verksamhet och målgrupp. Prissumman har varierat genom åren. Förra året låg bidraget på 200 miljoner kronor, och efter att den nya regeringen sjösatt sin budget har summan nu landat på 100 miljoner kronor.
– Statens kulturråd tittade på hur många som nåtts av den här satsningen, när bidraget låg på 200 miljoner kronor. Då kunde man se att vi hade nått 58 000 nya barn, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet och fortsätter:
– Vi är oroliga om stöder försvinner, då riskerar dessa barn att tappa sina möjligheter att delta i kulturskolan.
Färre elevplatser
I en ny rapport från intresseorganisationen Kulturskolerådet framgår det att i sju av tio kommuner kommer antalet elevplatser att bli färre. Rapporten bygger på en enkät som skickats ut till Sveriges 286 kulturskolechefer, varav 221 svarade. Ur enkätsvaren svarar 97 procent av kulturskolecheferna att utvecklingsarbetet också kommer att minska, till följd av det halverade stödet.
– Vi tycker det är beklaglig att om man nu måste spara att gå på just barn och ungas möjligheter till kulturutövande, det måste finnas andra sätt att kunna hantera budgetfrågorna, säger Torgny Sandgren.
Till Kulturnyheterna säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) att det är viktigt att värna om barn och ungas kulturyttrande:
– För mig som kulturminister har det varit viktigt att värna om barn och ungas rätt till kultur, genom att trots det ekonomiska läget kunna lägga 100 miljoner kronor i statligt stöd även för detta år, säger Parisa Liljestrand.