– När vi gick fram till skådespelaren Mads Mikkelsen för att prata om representation i filmer sa han: Om det här handlar om en svensk feministisk grej är jag inte intresserad, berättar Ellen Tejle.
Hon säger att händelsen mynnade ut i en diskussion om vad jämställdhet är och att A-märkning, som både innefattar jämställdhet och mångfald i filmer, handlar om att komma tillrätta med problemen med att film- och tv-branschen inte reflekterar det samhälle vi har.
– Det blev en liten diskussion, men det slutade inte så bra. Han var bara hånfull och kritisk. Det känns pinsamt tycker vi eftersom vi trodde att en sådan person skulle ha mer kunskap om representationsfrågor.
”Långt kvar för representationen av icke-vita”
På ett möte där kulturminister Alice Bah Kuhnke deltog lanserade A-märkt i går resultatet av en ny studie.
– Studien som vi har publicerat visar att Sverige är bäst på jämställdhet, men när det gäller representationen av icke-vita har vi väldigt långt kvar.
Kinesiska feminister vill ha A-märkning
Ellen Tejle säger att A-märkt har fått många positiva reaktioner, och att det finns flera andra länder som vill införa märkningen, bland andra Kina och Brasilien.
– Fallet med Kina är spännande, eftersom de fängslar feminister. Med A-märkning tänker nu feminister att de kan sätta igång ett informationsarbete utan att det blir så radikalt att man blir fängslad. De hungrar efter andra sätt att prata om jämställdhet och via A-märkt blir det oradikalt och ofarligt. Vi är väldigt glada för att det här gör det lättare att påbörja en diskussion om jämställdhet.