Ronny Fritsche är Film i Västs miljöstrateg. Foto: SVT

Film i Väst: ”Ingen motsättning i att berätta historier och ha ett miljötänk”

Publicerad

Svensk filmproduktion tar inte hänsyn till klimathotet. Det skrev 250 filmarbetare i ett upprop i Dagens Nyheter den 1 april i år. Under måndagen anordnade Svenska Filminstitutet ett inspirationssamtal om hur svensk filmproduktion kan bli mer miljövänlig.

Den senaste tiden har kulturbranschens ansvar i klimatfrågan blivit omdebatterad. Helsingborgs symfoniorkester har meddelat att de ska sluta flyga in musiker, och den 1 april publicerade 250 filmarbetare ett upprop i Dagens nyheter om att svensk filmproduktion inte tar hänsyn till klimathotet. Som ett svar på uppropet anordnade Svenska filminstitutet ett panelsamtal för att nysta i frågan om hur svensk filmproduktion ska bli mer klimatsmart.

– Formellt sätt har vi inte miljöfrågan i vårt uppdrag. Men sen kan jag ändå tycka att vi alla har ett ansvar, och det måste vi koka ner till vad som blir vårt ansvar på Svenska filminstitutet, säger Kristina Colliander, chef för avdelningen Filmstöd vid Svenska filminstitutet.

Ska kunna ställa krav

Trots att Svenska filminstitutet inte har något formellt ansvar för miljöfrågan, tycker Film i Västs miljöstrateg Ronny Fritsche att frågan ska ligga på politikernas bord. Han menar att de ska kunna ställa krav på att produktionsbolag arbetar på med klimatsmarta metoder.

– Den största utmaningen är att man reser jättemycket. Det finns en trend att filmproduktioner blir mer och mer internationella, men hur gör vi film utan att resa så mycket? säger Ronny Fritsche.

Flygresor största miljöboven

En undersökning från Film i väst och Chalmers från 2016 visade att transporter och flygresor är den absolut största miljöboven inom filmbranschen. Ronny Fritsche menar att införandet av produktionsrabatter kan vara en lösning för att fler filmproduktioner ska ske i Sverige.

– Produktionsrabatterna måste utformas för att få de svenska produktionerna att stanna hemma, och inte för att locka fler internationella produktioner hit, säger Ronny Fritsche.

”Gäller bara att hitta rätt metod”

Men det finns ju en tanke om globalisering och internationalisering, och om filmproduktionen blir mer lokal, finns det inte en risk att något går förlorat då?

– Det finns ingen motsättning i att berätta historier och ha ett miljötänk. Det gäller bara att hitta rätt metod för själva berättandet, säger Ronny Fritsche.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.