Valda delar ur en av Sveriges största fotoskatter finns numera på populära sajten Flickr Commons.
– Ett enormt intresse och en enorm trafik, sammanfattar Riksantikvarieämbetets Lars Lundqvist erfarenheterna några dagar efter premiären.
Hittills har 120 fotografier ur Riksantikvarieämbetets bilddatabas, alla tagna av läkaren Carl Curman före förra sekelskiftet, lagts ut på The Commons. Namnet kan ungefär översättas med ”allmänningen” och ingår i Flickr – ägd av Yahoo och en av världens 30 mest besökta sajter.
På The Commons samsas kulturinstitutioner, främst amerikanska, som vill visa upp fotoskatter för Flickr-användare i hela världen. Kongressbibilioteket i Washington var först och Riksantikvarieämbetet är den senaste och 23:e i raden.
– Vi når helt nya grupper, konstaterar Lars Lundqvist.
Riksantikvarieämbetet tog intryck av Kongressbibliotekets erfarenheter vars direktkontakt med Flickr-användare varit övervägande positiva.
– Det handlar till exempel om att få ny information till bilderna och även mer trafik till den egna bilddatabasen, förklarar Lundqvist.
Sedan premiären den 17 mars har Carl Curmans bilder på The Commons haft över 30 000 visningar. Många användare har gjort hans foton till favoriter. Andra har lagt till egna kommentarer eller taggat bilder så att de blir lättare att hitta.
Om ett Curman-foto från gamla marknadsplatsen i Stuttgart kommenterar signaturen Horstmall: ”Vilken kontrast mot marknadsplatsen i dag!”.
Han konstaterar även att alla byggnader som syns på bilden ”gick upp i rök under det där fruktansvärda och korkade kriget”.
En annan användare har bidragit med en länk till en karta som visar var en av Curmans strandbilder från Holland tagits. En blåtonad vy mot stadsdelen Södermalm i Stockholm från 1900 har kommenterats av över 20 personer, de flesta hänförda av fotografiets skönhet. En bild på en fiskare från Lysekil har också snabbt blivit favorit hos många.
– Det brukar sägas att det blir problem när vanliga människor ges möjlighet att kommentera eller tagga bilder. Men Kongressbiblioteket hade bara problem med 25 bildtaggar av 65 000, berättar Lars Lundqvist.
Ett australiskt museum har också upptäckt att de populäraste bilderna inte var de som dess egna experter hållit högst.
– Så Flickr har hjälpt dem att skruva om sitt material så att det är mer anpassat efter kundens perspektiv, säger Lundqvist.
TT