Svd arvoden, SVD löner, Lön journalist, 2023, frilansjournalist, Svenska Dagbladet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frilansjournalister demonstrerar mot Svenska Dagbladets låga arvoden. Foto: Mikaela Landeström/TT & Andreas Idén/SVT

Svenska Dagbladets frilansare i protest mot låga arvoden

Publicerad

SvD:s kritiker demonstrerade tidigare i dag för att få höjda arvoden. Kritikerna är ofta frilansande experter som nu efter 20 år av samma arvoden kräver högre löner.

– På Aftonbladet, som ingår i samma koncern, är det i princip dubbelt så höga arvoden, säger Håkan Lindgren.

Omkring femtio frilansande journalister har gått samman för att förhandla fram ett nytt avtal om ökat grundarvode. Journalistförbundet och Författarförbundet deltar i förhandlingarna som ännu inte kommit fram till en lösning.

– Det går ganska trögt, vi har inlett samtalen men inte fått den respons som vi önskat. Målet är att förhandla upp grundnivån och att detta sker årligen så att man inte behöver stå här nästa år igen, säger Victoria da Silva, Journalistförbundet.

Skribenten Håkan Lindgren säger att han haft i stort sett samma arvode sedan år 2005 medan fastanställda på tidningen fått en löneökning på cirka 26 procent.

– Vi har hållit på sedan maj i år, vi kommer ingen vart i nuläget. Men Lisa Irenius kom ut tidigare i dag och pratade med oss och sa att vi skulle fortsätta förhandlingarna nästa år, säger Håkan Lindgren.

Enligt Håkan Lindgren ligger en standard litteraturrecension på 3800 tecken och för den har skribenterna fått mellan 3500 och 4000 kronor.

– Ska du recensera en författare så ska du ju helst också vara inläst på dennes författarskap, det handlar ju sällan om bara en enda bok. Det kräver en helhetskompetens och det vill vi bli ersatta för, säger Håkan Lindgren.

SVT har sökt Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.