Filmhuset i Stockholm. Thomas Johansson, ordförande i fackförbundet ST

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Johansson, ordförande på fackförbundet ST på SFI, om nedskärningarna. Foto: Nina Fahlman/SVT

Svenska filminstitutet skär ner – 20 tjänster försvinner

Publicerad

På grund av en ansträngd ekonomi kommer Svenska filminstitutet att skära ner på personalstyrkan. 20 av 140 tjänster försvinner.

– Det väcker en stor oro, säger Tomas Johansson, ordförande på fackförbundet ST.

Svenska filminstitutets ledning varslar om en nedskärning av personalstyrkan. Av verksamhetens omkring 140 tjänster är det 20 som drabbas, varav 16 är fasta, skriver Dagens Nyheter.

Anledningen är den dåliga ekonomi som präglar Filminstitutet. De statliga anslagen har legat fast sedan 2017 samtidigt som kostnaderna har ökat på grund av bland annat inflation och höjd hyra.

– Det väcker en stor oro. Vi förstår förstås att när såpass många tjänster försvinner kommer alla att vara nära personer som får sluta., säger Tomas Johansson, ordförande på fackförbundet ST på Filminstitutet.

Förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren kommer att inledas i slutet av veckan. Senare i processen fastställs det vilka tjänster som kommer beröras av nedskärningarna.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Parisa Liljestrand (M) för en intervju. Hon svarar i en skriftlig kommentar att:

”Personalfrågor och hur resurserna som tilldelats nyttjas på bästa sätt utifrån givet uppdrag är frågor som Stiftelsen Svenska filminstitutet ansvar för. [...] Hur det statliga bidraget kommer se ut framöver kommer regeringen att återkomma till i budgetpropositionen i närtid.”

Hör Filminstitutets vd Anna Croneman om situationen i videon nedan:

anna croneman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filminstitutets vd Anna Croneman om nedskärningarna. Foto: Nina Fahlman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.