Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan det bli aktuellt för det svenska Författarförbundet att stämma Open AI? Hör Grethe Rottböll i klippet. Foto: skärmdump

Svenska författarförbundet välkomnar amerikansk stämning av Open AI

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska författarförbundet gläds åt den amerikanska stämningen av företaget bakom Chat GPT, Open AI. I dag ska man lyfta frågan om AI och upphovsrätt med Kulturdepartementet.

– Vi är jätteglada för den här stämningen och följer det här med stort intresse. Vi har reagerat på samma saker som de amerikanska författarna och kommer också att vidta åtgärder vad gäller AI, såklart, säger Grethe Rottböll, ordförande för Författarförbundet.

I torsdags kom beskedet att flera namnkunniga amerikanska författare, bland annat John Grisham, Jonathan Franzen, Jodi Picoult och ”Game of Thrones”-författaren George R.R. Martin lämnat in en gemensam stämningsansökan tillsammans med det amerikanska författarförbundet. Stämningen riktar sig mot Open AI, företaget bakom Chat GPT. Författarna anklagar Open AI för att utan tillåtelse träna chatboten på deras verk.

Open AI har ännu inte kommenterat stämningsansökan.

Ska träffa Kulturdepartementet

AI-frågan är högaktuell också för svenska författare, och på fredagen träffar Författarförbundet representanter på Kulturdepartementet för att diskutera hur tekniken kan regleras.

– Vi vill få med oss politikerna, att de ska ta höjd för regelsystem som gäller AI, att det ska finnas en märkning och att författarna ska få betalt när man använder våra verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.