I klippet ser du Hugo Hallberg berätta om vad namnbytet kan leda till. Foto: TT, SVT

Ordföranden om namnbytet: Folk är nog besvikna

Publicerad

Den ur Harry Potters magiska värld sprungna sporten quidditch ska byta namn till quadball. Detta meddelade det internationella quadball-förbundet förra veckan. Men bland de som utövar den kvastburna bollsporten finns en oro för att man tappar kopplingen till källmaterialet.

Mellan den 23 och 24 juli spelades EM i quidditch i Irland. Sverige var med och tävlade och hamnade på en sistaplats medan England tog hem pokalen. Men mästerskapet är inte den enda anledningen till att sporten, som uppfanns av J K Rowling i samband med att hon skrev Harry Potter-böckerna, just nu är aktuell.

Under förra veckan beslutades att sporten ska få ett nytt namn – nämligen quadball.

Riskerar att missa viktig målgrupp

Hugo Hallberg är svenska quidditchförbundets ordförande och landslagets huvudtränare och ser namnbytet som en chans för sporten att bryta sig loss från källmaterialet och bli sin egen. Men han ser inte bara fördelar med bytet och medger att ursprungsnamnet från böckerna hjälpt sporten att få spridning. Att nu gå från quidditch till quadball tror han kan leda till att man missar en viktig målgrupp vid rekrytering till sporten.

– Jag tror säkert det finns folk som är besvikna och som spelar quidditch för att man ser det som ett slags lajvande. Jag tror vi riskerar att missa folk som gillar Harry Potter och är intresserade av sport, tyvärr.

Det är IQA, International quadball association, som ligger bakom beslutet. Enligt föreningen är anledningen dels juridisk – Warner Bros äger rättigheterna till namnet quidditch – dels politisk, med hänvisning till att J K Rowling under de senaste åren publicerat en rad uttalanden om transpersoners rättigheter som mötts av kritik både i media och av fans.

”Försvinnande få som står på Rowlings sida”

Även om alla inte står bakom beslutet att koppla bort quadball från källmaterialet så menar Hallberg att samsynen vad gäller transfrågan är stor inom sporten.

– Det finns en regel som innebär att man max får vara fyra av samma kön på plan samtidigt. Den här regeln gör att quidditch är en av få sporter där kvinnor, män, icke-binära och transpersoner kan spela i samma lag på samma villkor. Och communityt är byggt på att vara öppet för alla. Så de som står på Rowlings sida i frågan och utövar quidditch är försvinnande få, säger han.

Kulturnyheterna har sökt IQA för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.