Expressen kulturchef Karin Olsson är kritisk till att podden använder deras intervjuer utan att uppge detta. Kulturnyheterna har förgäves sökt Sebastian Krantz för en kommentar. Foto: SVT

Svenska Mordhistorier fortsätter kopiera andra mediers material

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Mordhistorier fortsätter använda andra mediers material, trots tidigare kritik. Poddskaparna har klippt in ett 50-tal radio- och tv-intervjuer från en lång rad svenska medier, i flera fall utan att ange någon källa.

– Att bara sno material är ju rätt fräckt, säger Lars-Olof Lampers, redaktör för SVT:s Veckans Brott.

I avsnittet Giftmordet i Norrtälje förekommer till exempel fyra ljudklipp från Expressen TV där en reporter sammanfattar fallet. Någon källa anges inte. Karin Olsson, kulturchef på Expressen, är kritisk till agerandet.

– Det är uppenbart att Svenska Mordhistorier har stora brister i sin kunskap om hur man får använda sig av text och ljud från andra medier. Man har ägnat sig åt ren stöld på ett flagrant sätt, och jag blir förvånad över att man inte har lärt sig mer, säger hon till Kulturnyheterna.

Poddgranskningen

– Att man nu fortsätter, denna gång med ljudklipp, visar på en nonchalans som jag tycker är ganska beklaglig.

Karin Olsson understryker att medier får citera varandra i korthet, så länge man är tydlig med källan, men att detta är ett ”solklart brott mot hur medier förväntas agera”. Hon ser inte heller någon större skillnad på att plagiera text, som podden gjorde tidigare, och att som nu kopiera ljudfiler.

Sveriges Radio: ”Vi kommer följa hur vi citeras”

Att använda ljudklipp från andra medier är en gråzon: Så länge man är tydlig med källan, och använder kortare citat, kan det vara helt okej. Att använda längre klipp utan tillstånd, eller att inte uppge källan, kan däremot röra sig om upphovsrättsintrång. Svenska Mordhistorier gör olika från avsnitt till avsnitt, men i 17 fall uppges ingen källa överhuvudtaget.

17 av ljudklippen i avsnitten saknar helt källa. I 38 fall listar man flera källor i slutet, men var ljudklippen kommer ifrån framgår inte. Bara i ett enda fall berättar man var ljudklippet kommer ifrån. Foto: SVT

I avsnittet Mordet i Långhyttan använder Svenska Mordhistorier sju ljudklipp från Sveriges Radios dokumentär om fallet. Podden har inte bett om tillstånd, men uppger i slutet P4 Dalarna som en av flera källor, även om man inte specificerar var ljudklippen i avsnittet kommer ifrån.

”Jag bedömer inte det som ett stort övertramp i det här fallet, men kommer att följa hur vi citeras framöver” skriver Päivi Hjärp, kanalchef för P4 Dalarna, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Oetiskt mot anhöriga

I andra fall är det både omfattningen och källhänvisningen som skapar problem. Avsnittet Skyldig eller ej innehåller tre längre ljudklipp från SVT:s Veckans Brott, något som upprör programmets redaktör Lars Olof Lampers:

– Seriösa aktörer måste hålla sig till väldigt strikta regler om copyright och vi får ju betala dyra pengar för att använda andras material. Att bara sno material är ju rätt fräckt, säger han.

Lasse Lampers, redaktör för SVT:s Veckan Brott. Foto: SVT

Svenska Mordhistorier har så vitt Lars Olof Lampers vet aldrig kontaktat Veckans Brott och programmet anges inte heller som källa. Klippen är dessutom alla längre än de 60 sekunder de normalt godkänner – det längsta är tre minuter.

Lars Olof Lampers ser också etiska problem med agerandet: Veckans Brotts intervjuar ofta brottsoffer, som riskerar att fara illa om man inte för en bra dialog. 

– Vi gör alltid etiska överväganden, till exempel kontaktar vi anhöriga. Men det följer ju inte med när någon annan tar materialet, säger han.

Beskedet: Lägger ner

Kulturnyheterna har sökt poddens skapare Sebastian Krantz i fyra veckors tid utan resultat. Under torsdagen, efter att denna granskning publicerats, får vi ett sms.

Där skriver Sebastian Krantz att han inte känt till att plagiat funnits kvar i podden, att det funnits allvarliga kunskapsbrister om journalistik inom projektet, och att han nu bestämt sig för att sluta göra podcasts.

”Jag har beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen, och känner en djup skam över att ha varit en del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt”, skriver Sebastian Krantz.

Läs hela Sebastian Krantz kommentar här.

Fakta

Om poddgranskningen

Kulturnyheternas granskning i höstas visade på omfattande plagiat i Svenska Mordhistorier och flera andra av poddskaparnas produktioner. Programledaren Sebastian Krantz bad om ursäkt, 327 avsnitt raderades och boken med samma namn som podden drogs in.

I Kulturnyheternas uppföljande granskning har vi lyssnat igenom 12 gamla och 10 nya avsnitt av Svenska Mordhistorier, för att se om podcasten förändrat sitt arbete. Vi hittar då 56 ljudklipp från bland andra Expressen TV, Aftonbladets Brottscentralen, TV3:s Efterlyst, SVT:s Uppdrag Granskning och Veckans Brott samt från dokumentärer i Sveriges Radio.

För 17 av ljudklippen uppges ingen källa överhuvudtaget. I 38 fall redovisas ett antal källor i början eller slutet av avsnittet, men varifrån ljudklippen kommer framgår inte. Endast ett ljudklipp källhänvisas i samband med att det spelas upp.

Vi har också gjort stickprovskontroller för plagiat, och där märks en förändring: I de nya avsnitten får vi bara en träff för plagiat. Samtidigt finns sju plagiat fortfarande kvar i de gamla avsnitten vi lyssnat på – avsnitt man har fortsatt att sälja nya annonsplatser och sponsorsamarbeten till.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera av de medier vars material förekommer i avsnitten. Varken Expressen, P4 Dalarna, SVT:s Veckans Brott eller HBO Nordic har blivit tillfrågade eller informerade om att deras material används i podden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet