Berwaldhallen. Foto: TT

Kritik mot svensk musikutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Endast 11 av de 31 musiker som Sveriges Radios Symfoniorkester anställt sedan 2007 har fått sin utbildning i Sverige. Det är följden av att smalare musikgenrer sätts på undantag både i skolan och kulturskolan. Det skriver företrädare för Musiksverige i en debattartikel.

”I rekryteringen till landets symfoniorkestrar har musiker utbildade i Sverige mycket svårt att hävda sig”, skriver företrädare för Berwaldhallen, Kungliga Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst i Svenska Dagbladet.

Och enligt artikelförfattarna beror det på att musiken sätts på undantag både i skolan och kulturskolan.

Artikelförfattarna skriver att den korta lektionstiden på högstadiet gör att smalare genrer som konstmusik, jazz och folkmusik inte får utrymme. Vidare syns också ett vikande intresse för att spela orkesterinstrument, enligt en majoritet av landets kulturskolor. Sveriges Orkesterförbund har sedan 2004 förlorat 20 procent av sina medlemmar. ”När bredden sviker smalnar spetsen” skriver artikelförfattarna.

Vill stärka konstmusikens ställning i samhället

Idag inleds rikstinget för västerländsk konstmusik i Berwaldhallen, med närvaro av representanter från hela musiksverige och bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnkes närvaro. Syftet är just att stärka konstmusikens ställning i samhället. Enligt företrädarna för Berwaldhallen, Kungliga Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst, krävs kraftfulla åtgärder omgående för att detta ska kunna ske.

I oktober presenterade Kulturskoleutredningen sitt betänkande ”En inkluderande kulturskola på egen grund”. Alice Bah Kuhnke berättade under rikstinget att ett stort antal remissvar kommit in och att en sammanställning av dessa pågår just nu. Under rikstinget välkomnades Kulturskoleutredningen men frågan om hur man ska få fler barn att börja spela orkesterinstrument kvarstod.

Läs mer: Svenska orkestrar rekryterar allt färre svenska musiker

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.