Kinesiska ambassaden i Sverige har tagit för vana att kritisera svensk media för påståenden om Kina ambassaden uppfattar som felaktiga. Enligt en rapport från Utrikespolitiska institutet har kampanjen från Kina mot Sverige trappats upp sedan början av 2018.
Nu kritiserar Svenska PEN, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet ambassadens inlägg riktat mot författaren och journalisten Kurdo Baksi.
Efter att Kurdo Baksi uttalat sig om den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai och föreslagit att den svenska ambassaden i Kina bör flyttas till Hong Kong skrev ambassaden ett inlägg där de anser att Baksi inte borde ges en plattform att uttala sig av seriösa medier.
– Ambassaden för en av världens supermakter agerar på ett sätt som är avsett att tysta en journalist, då måste vi reagera, säger Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
”Vi måste bemöta”
Tidigare i september sade Kinas ambassadör Gui Congyou till Kulturnyheterna att de säger ifrån mot det de anser vara lögner.
– Det handlar inte om en ökad aktivitet. Då vi ser att svenska mediers rapportering om Kina allvarligt förvränger den verkliga situationen i Kina måste vi klarlägga situationen och bemöta detta.
Men Jesper Bengtsson tycker inte att det argumentet håller.
– De har all rätt att säga emot Kurdo Baksi och svenska ledarsidor, men det finns ett diplomatiskt protokoll. Det är ovanligt att företrädare för ett land ger sig in i interna politiska debatter i ett annat land. Här försöker de begränsa Kurdo Baksis möjlighet att yttra sig.
”Ingen politiker har ringt”
Kurdo Baksi säger till Kulturnyheterna att han är glad över stödet från PEN, Författarförbundet och Journalistförbundet, men tycker att även politikerna borde höja rösten mot Kina.
– Kina försöker exportera sin ”yttrandeofrihet”. Det hade varit fantastiskt om utrikes- eller kulturministern kunde ta bladet från munnen och kritisera det här. Ingen politiker har ringt eller uttalat sig, det tycker jag är lite konstigt.