• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenskar bakom protestopera mot fastighetsägare i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Gentrifieringen i stadsdelen Kreuzberg i Berlin är ett faktum och många boende oroar sig för höjda hyror och nya fastighetsägare. I sommar har ett hundratal grannar, med två svenskar i spetsen, ställt till med högljudd protest – i form av en opera.

– Vi sjunger om problematiken som vi själva står inför, säger kompositören Anders Ehlin.

I det populära området Kreuzberg i Berlin har husen de senaste åren blivit mer och mer attraktiva för fastighetsägare, inte minst för svenska aktörer som Akelius och Heimstaden. Men bland invånarna är alla inte lika glada – många menar att de uppköpta fastigheterna leder till höjda hyror som gör att människor tvingas flytta därifrån.

I sommar har den svenska kompositören Anders Ehlin och den svenska projektledaren och operasångaren Marieke Wikesjö, tillsammans med ett hundratal grannar i området, bestämt sig för att prova en typ av demonstration – protestoperan ”Wem gehört Lauratibor?”, på svenska ”Vem tillhör Lauratibor?”.

– Operan uppförs i form av en demonstration som rör sig i tre och en halv timme genom Reichenbergerstrasse och stannar vid olika orter där folk har blivit vräkta eller står under hot om vräkning, säger Anders Ehlin, som skrivit musiken till operan.

”Ångestkanal”

Operan har spelats under juni och kommer att spelas igen i både Berlin och Danmark i augusti. Tusentals människor har stannat och lyssnat, och känt igen sig i operans handling, menar Anders Ehlin.

– Poängen är inte bara en ny protestform men även att skapa en sorts ångestkanal. De flesta personerna spelar mer eller mindre sig själva och sjunger om problematiken som de själva står inför, säger han.

Librettot, skrivet i italiensk operastil, följer de två hjältarna, Laura och Tibor, genom provinsen Lauratibor på jakt efter en motståndsdryck. På vägen möter de hänsynslösa husinvesterare såväl som bundsförvanter i nöd. Marieke Wikesjö spelar en av huvudrollerna.

Lyxrenoveringar

Körsångare, orkestermusiker och en berättarröst guidar åskådarna genom handlingen.

– I första hand riktar vi oss till de fastighetsägare som ligger bakom det här. Som investerar hårt och opportunistiskt i städer som växer, som Berlin, säger Anders Ehlin och fortsätter:

– Plötsligt bestämmer man någonstans från ovan att man ska bygga jättefina balkonger och lyxrenovera, men ingen har frågat de som bor i husen. Självklart ska man renovera ett hus så att det håller någon form av standard, men det finns ingen dialog.

Kulturnyheterna har sökt både fastighetsägarna Akelius och Heimstaden som pekas ut som bovar i operan. De svarar att de inte håller med om bilden att människor tvingas flytta ur deras lägenheter. Båda menar att deras mål är långsiktigt goda lösningar för alla som bor i deras fastigheter och att det stora problemet enligt deras mening är att det byggs för lite nya hyresrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.