Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Hodakova Larsson prisad internationellt för sitt förädlande av gamla kläder. Foto: LVMH

Svenskt återbrukat mode vann internationellt storpris

Uppdaterad
Publicerad

Modeskaparen Ellen Hodakova Larsson blir första svensken som vinner det internationellt prestigefyllda LVMH-priset – med 400 000 euro i prissumma.

– Jag är glad att bli bekräftad i det här rummet, för det är många som tvivlat på ”upcycling” som affärsidé, säger Ellen Hodakova Larsson.

Det var 2021 som Ellen Hodakova Larsson lanserade sitt klädvarumärke vars syfte är att skapa ett helt hållbart modeföretag.

”Uppvinning” som affärsmodell

Affärsidén bygger på kreativ återvinning, eller ”upcycling” som det kallas. Det går ut på att använda gamla saker på ett nytt sätt och skiljer sig från klassisk återvinning, som ofta bryter ner material till sina grundläggande komponenter för att skapa något nytt.

– Vi delar upp plaggen i olika bitar, så det blir som ett pussel som vi sätter ihop till nya lyxiga plagg, förklarar Ellen Hodakova Larsson, grundare och kreativ chef för Hodakova.

Ifjol utsågs hon till årets designer på Elle-galan i Paris. Nu vann hon som första svensk någonsin det prestigefyllda LVMH-priset för unga modeskapare, i konkurrens med över 2 000 aspiranter som sökt från hela världen.

Pengar och mentorskap

LVMH Prize för unga modedesingers är en utmärkelse som delas ut årligen av konglomeratet LVMH-grupp. Koncernen grundades 1987 genom en sammanslagning av modehuset Louis Vuitton och dryckesföretaget Moët Hennessy.

Priset syftar till att stödja och främja unga och lovande modedesigners från hela världen. Vinnaren får en betydande summa pengar, 400 000 euro och ett mentorskap från gruppens egna experter för att hjälpa dem utveckla sitt varumärke och sin karriär. Priset har blivit en viktig språngbräda för nya talanger inom modeindustrin.

Stött på motstånd

–Det var många som tvivlade på affärsmodellen. Att vi nu tilldelas LVMH-priset är en bekräftelse på att vi måste utmana systemet för att kunna förändra det, säger Ellen Hodakova Larsson.

Hodakova har bland att skapat kläder för artisterna Dua Lipa och Lady Gaga och skådespelaren Cate Blanchett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.