Susanne Nejderås är verksamhetschef för plattformen för hållbart mode på Textilhögskolan i Borås. Foto: Abdul Hibombo.

Sverige ska bli bäst i världen på hållbart mode

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 70 procent av modeindustrins klimatpåverkan sker inom produktionen. Men nu vill Sverige ta täten i jakten på klimatsmarta textilier. Regeringen beslutade i höstas att ge Textilhögskolan i Borås uppdraget att starta en nationell plattform för hållbart mode och siktar nu på att bli världsbäst på området.

Textil- och modeindustrin är en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher. Textilproduktionens miljöpåverkan är stor i alla delar av värdekedjan: Från fiberproduktion, tillverkning och behandling av material och produkter, till distribution, transport och försäljning.

Det behövs en systemförändring för att bryta den negativa trenden och för att åstadkomma en hållbar textilproduktion.

I höstas fick Högskolan i Borås därför uppdraget att starta en nationell plattform för samverkan mellan aktörer som arbetar med miljömässigt hållbara textilier och hållbart mode.

– Vi ska vara en samlande kraft för hela Sverige och alla de initiativ som pågår runt om i Sverige för att stärka svensk konkurrenskraft, säger Susanne Nejderås som är verksamhetschef för plattformen.

Världsbäst på smarta textilier

Plattformen ska främja hållbara affärsmodeller och förena miljönytta med affärsnytta. Den ska fungera som en brygga mellan forskning och tillämpning, lyfta fram positiva exempel, utbilda och inspirera till en mer klimatsmart modeindustri.

Regeringen tillsatte i höstas totalt 40 miljoner kronor för projektet – åtta miljoner årligen under fem år.

Det handlar bland annat om att ta fram nya smartare råmaterial – men också ny teknik för att återvinna gamla textilier. Siktet är högt inställt. Sverige ska bli världsbäst på smarta textilier.

Finns intresse för förändring

Susanne Nejderås är övertygad om att industrin nu menar allvar och verkligen vill förändra.

– Vi har mycket kontakt med företag som vill göra en förändring men vet inte hur. Bara där har man kommit långt när man har en attityd och ett intresse att förändras, säger hon.

Frågan är bara hur den forskning som bedrivs i Sverige ska kunna göra skillnad i världen, när nästan inga kläder vi köper tillverkas i Sverige eller ens i Europa. Kanske är det dags att flytta hem produktionen från lågprisländerna?

– Det skulle kunna vara en lösning men jag tror inte att det är den lösning som kommer att skapa de stora förändringarna. Det är i hela världen vi behöver göra de här förändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.