Hyran chockhöjs för Sveriges äldsta konserthus

Uppdaterad
Publicerad

Musikaliska i Stockholm är Sveriges äldsta konserthus. Nu kan Blåsarsymfonikerna behöva flytta ut efter att hyresförhandlingarna med Statens fastighetsverk, som äger huset, har kört fast.

– Om vi flyttar står huset tomt, då tjänar man inga pengar alls, säger Ingela Lindh, styrelseordförande för Blåsarsymfonikerna och Musikaliska.

Musikaliska byggdes 1877 som en musikhögskola för Musikaliska akademien och huset har huserat storheter som Birgit Nilsson och Hugo Alfvén. Det är också här de första Nobelprisen delades ut.  

2011 flyttade Blåsarsymfonikerna in och de har haft den anrika kulturminnesbyggnaden som sin hemmascen. Men det är ett hus med inbyggda begränsningar. Det finns varken tillräckligt med publikutrymmen eller toaletter, dessutom saknas det ett bra kök för att kunna bedriva servering så att man kan tjäna pengar på annat än bara biljetter.

Under två och ett halvt år har Blåsarsymfonikerna haft samtal med hyresvärden för att försöka få till stånd en anpassning av det k-märkta huset. Utan en sådan är det omöjligt att ha råd med att betala den nya föreslagna hyran, menar Ingela Lindh.

Hyreshöjning med 60 procent

I våras skrev Statens fastighetsverk i en rapport till regeringen att en anpassning av lokalerna var ofrånkomlig, oavsett vilken hyresgäst som ska nyttja dem. En kostnad som uppskattades till mellan 20 och 30 miljoner kronor.

Nu vill Statens fastighetsverk höja hyran från och med i maj nästa år. Det blir en höjning med 60 procent, från 4,1 till 6,5 miljoner kronor årligen.

– Vi har gjort vad vi trodde var möjligt. Nu måste en annan nivå kliva in om något ska hända och kvarteret inte ska tystna, säger Ingela Lindh som hoppas att regeringen ingriper.

Fler verksamheter hotas

Huset inhyser, förutom Blåsarsymfonikerna, ytterligare tre andra musikaliska verksamheter: Värdsmusikscenen Stallet, musiker- och artistkollektivet Blinda Tigern och konsertarrangören Musikaliska kvarteret. Men det är alltså Blåsarsymfonikerna som står för hyresavtalet.

– Vi har kommit överens med ett antal aktörer hur vi ska göra och så säger Statens fastighetsverk att vi måste betala marknadshyra, säger Ingela Lindh.

Statens fastighetsverk skriver i ett mejl till Kultnyheterna att de i dagsläget inte vet vad som kommer att hända med huset och skriver också:

”Hyresnivån anser vi är satt utifrån lokalernas skick och utformning. Avtalet var uppsagt för omförhandling då hyran inte längre kunde ses som marknadsmässig. Tyvärr har Blåsarsymfonikerna inte kunnat hitta en finansiering, vilket vi beklagar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.