Ordet ”girji” betyder bok och ”gumpi” är en slags mobil renskötarstuga som kan dras efter snöskotrar.
De båda orden har gett namn till det verk som Joar Nango byggt upp de senaste 15 åren – ett arkiv innehållande hundratals böcker, skrifter och andra föremål som ska upplysa om samisk och andra urfolkskulturers arkitektur.
– ”Girjegumpi” är ett projekt som ska lyfta diskussionen om samisk arkitektur. Rikta strålkastarljuset mot arkitekturformatet och hur homogent och överkapitaliserat yrkesområdet blivit, säger Joar Nango som presenterar sitt verk i den nordiska paviljongen på den 18:e internationella arkitekturbiennalen i Venedig.
Mötesplats för samisk arkitektur
”Girjegumpi” kom till i fysisk form 2018 och har sedan dess rest världen runt där det ständigt uvecklats och utvidgats.
Verket är ett samarbete mellan flera konstnärer och hantverkare – och ska fungera som en mötesplats och kunskapskälla för arkitektur som skapas av urfolk. Det kan vi även lära oss av i framtiden, menar Joar Nango.
– Nomadismen, ett nomadiskt hem, blir till på platsen den kommer till. Man bygger av de material som är tillgängliga och lär sig att se resurser och drag i landskapet som gör det lätt och praktiskt att slå läger för natten – eller att bygga sig ett litet skydd som ger trygghet.
Arkitekturbiennalen i Venedig öppnar den 20 maj och pågår fram till 26 november.
Den nordiska paviljongen representerar officiellt Finland, Norge och Sverige genom Finlands Arkitekturmuseum, National museet i Norge och ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design.