Det kommer att behövas mer pengar till aktörer som är i kommunal och regional regi, menar SKR. Foto: Henrik Montgomery / TT

SKR: Krisstödet välkommet men inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner, SKR, välkomnar regeringen kulturstöd, men understryker samtidigt vikten av ytterligare åtgärder.

– Det kommer att behövas mer pengar till kultursektorn – och då även för de institutioner, museer och andra aktörer som är i kommunal och regional regi, säger Katrien Vanhaverbeke, sektionschef på SKR.

När regeringen under fredagen lade fram hur krispaketet på 500 miljoner skulle fördelas, stod det klart att verksamheter som finansieras via staten, regionerna eller kommunerna inte kan ansöka om pengarna.

I ett uttalande skriver nu Sveriges kommuner och regioner, SKR, att man är positiv till stödet, men ser behov av fortsatt dialog och ytterligare åtgärder.

Coronaviruset och kulturen

”SKR instämmer i regeringens bedömning att akutstödet bör gå till de arrangörer och verksamheter som har ställts inför stora ekonomiska svårigheter till följd av inställda arrangemang” (...) ”Samtidigt ser vi att ytterligare resurser kommer att behöva tillföras för att säkerställa ett livskraftigt kulturliv i hela landet”, står det bland annat.

– För att kunna göra det även fortsättningsvis krävs en god samverkan och ett gemensamt ekonomiskt ansvarstagande tillsammans med staten kring behoven inom regionala och kommunala kulturverksamheter, säger Katrien Vanhaverbeke, chef för sektionen för lokal och regional utveckling på SKR, i pressmeddelandet.

Vissa kan hålla sig flytande lite längre

Till Kulturnyheterna säger Katrien Vanhaverbeke att man kommer att fortsätta titta på vad som behöver göras ytterligare för att fler ska få stöd.

– Det kommer behövas mer pengar till kultursektorn – och då även för de institutioner, museer och så vidare, som är i kommunal och regional regi, säger Vanhaverbeke och tillägger att det ekonomiska läget för de regionala och kommunala aktörerna ser olika ut runtom i landet.

– Vissa aktörer är helt beroende av biljettintäkter, medan andra kanske fortfarande har öppet och får in pengar på det sättet och kan hålla sig flytande lite längre i alla fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet