SR-journalisten Edgar Mannheimer: ”Konstigt att inte alla behandlas lika”. Foto: Privat / TT

Han skrev under SR-uppropet – fick ändå inga begränsningar i arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Flera Sveriges Radio-medarbetare har fått begränsningar i sitt arbete efter att ha skrivit under uppropet Vems SR? Men inte SR-journalisten Edgar Mannheimer, trots att han skrev under uppropet som ”allierad”.

– Jag vill såklart inte ha restriktioner, men det är konstigt att inte alla behandlas lika, säger han.

Efter att ha skrivit under protestuppropet Vems SR? i höstas har flera undertecknande journalister fått begränsningar i vilka ämnen de får bevaka.

Medarbetare har fått höra att de inte kan rapportera om Black lives matter eller ”de frågor rörelsen driver”. Några har även fått höra att de inte kan rapportera om representation eller kvotering.

Men under torsdagen uppmärksammade tidningen Journalisten att begränsningarna inte gällt alla.

Rapporterat om BLM

Edgar Mannheimer, reporter på kulturredaktionen och programmet Människor och tro i P1, skrev under uppropet som ”allierad” då han själv inte upplever att han utsatts för rasism på jobbet.

Men till skillnad från andra undertecknande fick han inte några restriktioner i sitt arbete och har därför kunna rapportera om till exempel Black lives matter-rörelsen.

”Är en vit man”

Först efter att Edgar Mannheimer berättade om detta i Journalisten har han fått begränsningar av vad han kan bevaka.

Till Journalisten säger han: ”Jag kan förstås inte veta säkert vad det beror på. Men jag är en vit man.”

– Mina chefer har känt till att jag skrivit under uppropet och ledningen säger att de läst det väldigt noga. Det är först nu jag får restriktioner, för att jag gjort en grej av det. Jag vill såklart inte ha restriktioner, men det är konstigt att inte alla behandlas lika, säger Edgar Mannheimer till SVT.

”Är befängt”

Sveriges Radios biträdande programdirektör Olov Carlsson avfärdar att frånvaron av begränsningar skulle ha något att göra med att Edgar Mannheimer är en vit man.

– Alla de som skrivit under något av uppropen har haft samtal med sina närmsta chefer om vilka begränsningar detta kan innebära för vilka frågor de kan bevaka. Alla har haft de samtalen, oavsett kön, hudfärg, härkomst. Att påstå något annat är befängt.

Hur enskilda medarbetare exakt har uppfattat sina samtal kan jag däremot inte veta och vad innehållet i respektive samtal varit kan jag inte kommentera med hänsyn till den personliga integriteten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.