David Sundin som håller i en basketboll till vänster, Tom Holland och Zendaya på röda mattan till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Sundin, komiker och short king: ”Jag har fått köpa att jag är den här lille killen. Vad kan jag göra med det?” Foto: SVT/Edit: Jag vill bli en short king

Sveriges största ”short king”: ”Får betalt för att vara kort”

Uppdaterad
Publicerad

Fenomenet ”short kings” fick brett genomslag för ett par år sedan och går ut på att hylla korta killar som är stolta över sin längd. David Sundin har ägt sina 170 centimeter sen långt innan begreppet etablerades.

– Jag kompenserade mycket med att vara rolig, säger han i SVT:s Edit: Jag vill bli en short king.

Den amerikanska komikern Jaboukie Young-White ska ha myntat uttrycket short king i en tweet redan 2018. Han skrev då att ”short kings är fiender mot kroppshets” och lyfte bland annat kändisar som skådespelaren Tom Holland och artisten Bruno Mars som exempel.

”Short king” fick genomslag

Fyra år senare fick bilder av Tom Holland tillsammans med betydligt längre skådespelaren Zendaya på röda matten spridning. Då nådde begreppet ”short king” den breda massan och exploderade på sociala medier. Idag har hashtaggen ”shortking” över 1,5 miljarder visningar på Tiktok.

I programmet Edit: Jag vill bli en short king berättar bland andra David Sundin hur hans korthet har format honom.

Programmet Edit: Jag vill bli en Short King publiceras i kväll klockan 23:00 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.