Unionen och Sveriges ingenjörer får inte strejka i pensionsfrågan. Det meddelade arbetsdomstolen på torsdagen. Vad som händer nu är oklart.
Av de drygt 800 SVT-anställda som skulle gått ut i strejk på fredagen, jobbar omkring 80 med Eurovision song contest.
Förberedelserna av produktionen följer ett strikt schema. I slutet av veckan ska scenbygget vara klart.
”Det är allvarligt”
Nu anklagar representanter för fackförbunden Unionen och Svenska fotografers förbund SVT för att förbereda för strejkbryteri, i rädsla för att misslyckas med Eurovision.
– Vad SVT och Almega gjort är att ersätta våra medlemmar med andra medarbetare som jobbar på företaget, som är organiserade i Journalistförbundet eller är oorganiserade. Man letar också frilansare, för att det här ska få så liten effekt som möjligt, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionenklubben på SVT.
– Det drar bara ut på konflikten. Jag har inte varit med om det på arbetsmarknaden tidigare. Jag och Unionen tycker att det är förberedelser till strejkbryteri. Det är allvarligt.
Får betalt ändå
Bland annat ska SVT ha letat frilansande fotografer, för att täcka upp för de fotografer som skulle ha strejkat. Frilansarna ska ha erbjudits ett kontrakt med löfte om att ”vara redo att rycka in” ifall att strejk skulle utbryta.
Om strejken inte blev av, skulle fotograferna som skrivit på kontraktet ändå arvoderas. Enligt uppgift till Kulturnyheterna ska det röra sig om summor mellan 15.000 och 30.000 kronor.
– Kontraktet innebär att om det blir strejk, ska jag lova att jobba. Framförallt under Eurovisioninspelningen. Om det inte blir strejk får jag ersättning ändå. På det sättet ställer SVT anställda och frilansare mot varandra, och uppmanar frilansarna till att bryta strejken, säger Anki Almqvist, ordförande för Svenska fotografers förbund.
”Helt vansinnigt”
För en pressad yrkeskår som fotografer, är det lätt att nappa på ett jobberbjudande, även om det inte känns helt etiskt, tror hon.
– Att uppmana frilansfotografer till att bli strejkbrytare tycker jag är helt vansinnigt. Man lockar genom att säga, ”du får ersättning även om det inte blir strejk”, har man dåligt med jobb och måste försörja sig är det lätt att skriva på, säger Anki Almqvist.
– Det är helt sjukt, faktiskt. Vi uppmanar våra medlemmar att inte skriva på det här kontraktet.
”Oroväckande illa”
Förutom fotografer arbetar bland annat SVT-anställda ljudtekniker och produktionsledare med Eurovision. Enligt Gun Karlsson på Unionen har SVT även försökt täcka upp för medarbetare som jobbar med barnprogrammet Labyrint och reportaget inför kungens 70-årsdag.
– Det handlar överhuvudtaget om nyckelfunktioner. Jag tycker att det är oroväckande och illa. Det hör inte till det här fina public serice-bolaget att bete sig på det här sättet, säger hon.
Heléne Sahlin är HR-chef på SVT. Hon understryker att förberedelser under varselperioden innan en strejk inte är olagligt.
– Jag har hela tiden motsatt mig Unionens retorik om strejkbryteri, vad vi har gjort är inom ramen för vad som är tillåtet vid sådana här situationer. Då har man möjlighet att lägga om scheman inom ramen för de anställningsavtal som gäller för de som arbetar, säger hon.
Säkrar upp mot svart ruta
Enligt Heléne Sahlin har SVT uppvisat god sed, genom att följa de regler som finns på arbetsmarknaden.
– Vad det gäller ESC har vi stora åtaganden mot 200 miljoner tittare, mot Stockholms stad och mot alla de som reser hit för att se på finalen. Vi gör vad vi kan för att inte riskera sändningen och har tagit in extern personal för att säkra upp så inte publiken möts av en svart ruta.