Hanna Stjärne hyllar skådespelaren Ingvar Hirdwall: ”Med klarhet och finurlighet gestaltade han det vardagliga” Foto: Jessica Gow/TT/SVT

SVT-chefen hyllar Ingvar Hirdwall: ”En av de största”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Ingvar Hirdwall dog på torsdagen, 88 år gammal.

Nu hyllas han av SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Ingvar Hirdwall spelade sig rakt in i våra hjärtan, säger hon.

Ingvar Hirdwall hade en lång skådespelarkarriär med en rad klassiska roller på såväl film och teater som i tv. Han belönades 1981 med en Guldbagge för bästa skådespelare för filmen ”Barnens ö” och prisades med ytterligare en Guldbagge 2003 i kategorin bästa manliga biroll för sin insats i filmen ”Om jag vänder mig om”.

Men han är kanske främst känd för att ha spelat granne till polisen Martin Beck i fler än 45 ”Beck”-filmer.

”En av de största”

På fredagen meddelade hans familj att han gått bort och sedan dess har kollegor och vänner hyllat Ingvar Hirdwall. Nu stämmer SVT:s vd Hanna Stjärne in i hyllningskören.

– Ingvar Hirdwall spelade sig rakt in i våra hjärtan. Med klarhet och finurlighet gestaltade han det vardagliga, säger hon och fortsätter:

– Jag minns särskilt hur han skrev tv-historia i Tre kärlekar, Den tatuerade änkan och Kejsarn av Portugallien. Tre helt olika karaktärer som bara en av de största skådespelarna kan ge liv och trovärdighet. Tack!

Hedras på sociala medier

Tidigare kollegor och vänner till skådespelaran har även de hyllat Hirdwall via sociala medier under lördagen, bland annat Lisa Nilsson.

”Jag beundrade honom länge, och var mkt starstrucked när jag hamnade bakom honom med en bricka i kantin-kön på Sthlm Stadsteater, första året jag jobbade där. Han pratade på ett ”tjena-vis” och jag slappnade av”, skriver artisten i ett inlägg på Instagram.

Även författaren Peter Birro minns Hirdwall minns honom varmt:

”Vad han än gjorde kändes det alltid som om han stod på våran sida. Tjurskallig och stolt vann han våra hjärtan med sin underfundiga humor och sitt lågmälda raseri. Nu har polstjärnan slocknat. Jag bugar mig, kamrat”, skriver han på Twitter.

Ingvar Hirdwall blev 88 år gammal.

Ingvar Hirdwall iklädd formell klädsel bredvid en bild på skådespelaren som gubben Pettson i SVT:s julkalender Tomtemaskinen som sändes 1993.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många känner igen Ingvar Hirdwall som grannen i Beck men han spelade även gubben Pettson i SVT:s julkalender Tomtemaskinen, och Knappestöparen i Ibsens Peer Gynt. Se hur det såg ut i klippet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.