• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Metoo-manifestation. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter kritiken: SVT presenterar dokumentärserie om metoo-hösten 2017

Uppdaterad
Publicerad

Serien, som planeras har premiär i höst, ska bli den mest omfattande som SVT hittills har gjort, enligt ett pressmeddelande.

”Vi är sedan snart ett år tillbaka i produktion av den här serien som i åtta delar låter kvinnor i alla åldrar och yrken i hela landet berätta historien om hur metoo-uppropen växte fram”, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT i ett pressmeddelande.

Metoorörelsen inleddes hösten 2017 och i Sveriges pekades en rad kända mediemän ut för diverse sexuella trakasserier och övergrepp i ett tidigt skede.

”Det är en berättelse om en revolution som i mångt och mycket skymdes av debatten om några få mediemän och pressetiken. I själva verket var den en rörelse som förändrade Sverige i grunden och det ska vi försöka skildra”, skriver Olsson.

Kritik mot SVT

De senaste veckorna har SVT fått kritik för att bidra till en ”metoo-backlash”. Det handlar om två män, anmälda men inte åtalade för våldtäkt, som fått ge sin bild utan att de anmälande kvinnorna gett sin bild.

Först direktsändes en presskonferens där Göran Lambertz, precis släppt ur häktet efter att förundersökningen om en misstänkt våldtäkt lagts ner, fick ge sin bild och tala nedsättande om målsägande.

Sedan kritiserades dokumentären ”Persona non grata – Soran Ismail” för att inte ha med någon av de kvinnor som anmält honom för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

Soran Ismail och Göran Lambertz har nekat till anklagelser om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.