Genom att läcka 100.000-tals hemligstämplade dokument till Wikileaks ville visselblåsaren Bradley Manning, väcka debatt om USAs krigföring och utrikespolitik. För det riskerar han nu att dömas till fängelse i över hundra år.
”Finns stora risker”
Edward Snowden, avslöjade USAs massiva nätövervakning och sitter nu fast, utan pass, på Sheremetyevo-flygplatsen i Ryssland.
– Jag tror det finns stora risker med de exempel som varit på senare tid, att folk blir mer eftertänksamma och inser att det finns stora risker med att lämna uppgifter till media, säger Ulf Johansson, programchef för SVT riksnyheter.
Sveriges Radio har i drygt två år haft den krypterade tipstjänsten Raidioleaks, där vem som helst ska kunna lämna information säkert, krypterat och anonymt.
Behövs det här systemet?
Ja det behövs ett sådant system, därför att det har varit svårt tidigare att lämna information som är säker. Att skicka mail är som att skicka ett vykort i princip. Vem som helst kan ju avlyssna det med lite kunskap, säger Rolf Stengård, grävsamordnare på Sveriges Radio.
Vem är man rädd för ska få tillgång till de här tipsen?
–Ja det kan ju vara vem som helst, en arbetsgivare som man eventuellt tipsar om till exempel, säger Rolf Stengård.
Inom kort lanserar SVT sin krypterade tipstjänst- TV-leaks.
– Vi måste göra vad vi kan för att lugna människor och uppgiftslämnare att vi har lösningar som är så säkra som det går att få, säger Ulf Johansson.
Inget säkert skydd
Men trots de stora säkerhetssatsningarna kan varken Radio och TV-leaks garantera ett hundraprocentigt säkert digitalt källskydd.
– Det är så säkert som det överhuvudtaget går. Men det finns stora organisationer med stora resurser och dem kan nog bryta sig igenom allt, säger Rolf Stengård.
Vilka organisationer pratar vi om då?
– Ja, NSA och FRA kanske, vad vet jag. Det enda säkra sättet att lämna tips i dag är ju fortfarande det klassiska, nämligen att möta en reporter på en neutral plats där man kan tala ostört med varandra, säger han.
Hur får man tag på reportern då?
– Ja det är ju det som är bekymret, säger Rolf Stengård.
Reporter/klippning: Sindra Grahn
Foto: Henrik Norrsell