Christina Hill, ansvarig utgivare på SVT, David Batra i programmet First Lady, och Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Hill, First Ladys ansvariga utgivare, och Jonna Sima på Aftonbladet om kritiken mot programmet. Foto: Henrik Norrsell/SVT

SVT om kritiken mot ”First lady” med David Batra och Anna Kinberg Batra

Publicerad

Anna Kinberg Batra tvingades avgå som landshövding i Stockholm i slutet av september efter allvarlig kritik. Nu kritiseras SVT för programmet ”First lady” där hennes make testar på livet som landshövdingsmake.

Under inspelningen av ”First lady”, där David Batra gör ett program om livet som make till dåvarande landshövdingen Anna Kinberg Batra, inledde Aftonbladet sin granskning av den tidigare moderatledaren.

Två av Kinberg Batras vänner hade fått toppjobb på länsstyrelsen i Stockholm. Ett av jobben annonserades aldrig ut och det andra annonserades endast genom en lapp i receptionen.

Hon fick skarp kritik av Justitieombudsmannen, JO, och avsattes av regeringen i slutet av september i år.

Kritik mot programmet

Under tisdagen sändes det första avsnittet av ”First lady” och SVT har fått kritik i bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Kritiken handlar bland annat om att SVT i marknadsföringen av programmet formulerat granskningen och dess efterspel som att Kinberg Batra ”hamnat i ett mediedrev”. Aftonbladets ledarskribent menar även att det är nonchalant att göra underhållnings-tv med en politiker som nyligen avsatts och fått allvarlig kritik av JO för att inte ha följt grundlagens krav på objektivitet när det gällde rekryteringarna.

– Anna Kinberg Batra har varit inblandad i en av de största politiska korruptionsskandalerna på senare år i Sverige. Därför tycker jag att det är fel att hon gullas med i tv. Hon är makthavare och ska granskas journalistiskt, säger Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet och en av dem som framfört kritik mot programmet.

Underhållnings-tv behöver inte ansvarsutkräva

Christina Hill, ansvarig utgivare för ”First lady”, ser inga problem med att göra underhållnings-tv med familjen Batra.

– Det som hände runt Anna Kinberg Batra är ju granskat och rapporterat av SVT Nyheter. Men det här är ett underhållningsprogram och har inte i uppgift att ansvarsutkräva eller granska, säger hon.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.