Kritik mot nyinspelning: Vi behöver inte en ny Saltkråkan

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags gick SVT ut med nyheten att det kommer spelas in en ny Vi på Saltkråkan. Efter det har flera kritiska röster riktats mot initiativet. 

Helena Lindblad, filmkritiker på Dagens Nyheter, menar att det inte går att beställa en klassiker utan det är något som uppstår organiskt. Hon skriver att ”Retrotrenden känns mest som en lite pinsam idétorka.” och menar att film- och tvutvecklingen borde locka till mer nytänk och inte tillbakablickar.

”Vi behöver inte en ny Saltkråkan”, skriver kulturjournalisten Erika Hallhagen på Svenska Dagbladet och tycker att det vore bättre med en nyskriven berättelse.

Kritikern Gunilla Brodrej på Expressen kommer inte ifrån känslan av att SVT ”håller upp en svensk flagga mot populister och troll som älskar att påpeka hur vinklat och vänster och multikulturellt Public service har blivit. Vad sa ni nu då?”. Rubriken på hennes artikel är ”Kan vi inte få slippa Vi på Saltkråkan” och syftar till att det är en del i större projekt att skapa berättelser som är extra relevanta för dem svenska publiken. Även hon tycker att SVT borde se sig omkring efter moderna klassiker.

Författaren och skribenten Göran Greider är emellertid försiktigt positiv i Dala-demokraten:

”Nya uppväxande generationer behöver inte min barndom. De behöver en klassiker som möter deras barndom. Om SVT kan ge dem det – bra.” 

SVT svarar

Eva Beckman är programdirektör på SVT och förstår att nyinspelningen väcker reaktioner. Det hon inte förstår är påståenden kring att serien är ett tecken på att SVT inte blickar framåt.

– Då tycker jag att man låtsas som man inte kommer ihåg att vi gör väldigt mycket dramaserier förlagda mitt i samtiden; som Kalifat, Tunna blå linjen eller nu senast Snöänglar.

Läs mer om SVT:s svar på kritiken i separat artikel.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.