• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

SVT tappar förtroende bland äldre och alliansväljare

Uppdaterad
Publicerad

SVT fortsätter tappa i förtroende hos svenska folket visar årets Förtroendebarometer. 58 procent har förtroende för bolaget, jämfört med förra årets 60 procent. Och under mandatperioden har förtroendet hos alliansväljare rasat.

58 procent av svenskarna uppger i undersökningen att de har mycket eller ganska stort förtroende för SVT. Förra året var siffran 60 och året dessförinnan 66 procent. Siffrorna är hämtade ur Medieakademins årliga Förtroendebarometer som presenterades på torsdagen och handlar om företagen i stort, inte bara nyhetsrapporteringen.

”Förtroendet för medier ligger fortsatt stadigt. SVT tappar något i den här mätningen, men Förtroendebarometern är en mätning av flera som vi följer för att se vad de visar kring förtroendet”, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i ett mejl till Kulturnyheterna angående rapporten.

Tappat förtroende hos äldre tittare

Undersökningen visar också att äldre tittare har tappat förtroende för SVT sedan förra årets mätning. I gruppen 60-74 år minskade förtroendet från 65 till 57 procent sedan 2017. Samma vikande förtroende hos äldre syns i förtroendet för Sveriges Radio, där förtroendet minskat från 71 till 67 procent.

Förtroende för medierna alltmer politiserat

Sverigedemokratiska väljare sticker ut i undersökningen. Deras förtroende för SR och SVT är betydligt lägre än för de övriga partiernas väljare.

Men den mest iögonfallande politiska trenden är det ökade missnöjet med public service-företagen hos alliansväljare.

Förändringen har skett under mandatperioden. Runt valet 2014 såg förtroendet för SVT ganska lika ut oberoende av om man var allians- eller rödgrön väljare (76 respektive 80 procent förtroende) – men i årets mätning har förtroendet för SVT bland alliansväljare sjunkit dramatiskt: från 76 procent 2014 till 62 procent 2018.

En liknande siffra gäller förtroendet för Sveriges Radio, där förtroendet för public service-bolaget sjunkit med tio procentenheter bland alliansväljare sen förra valet. Förändringen har skett under mandatperioden. Totalt har dock Sveriges Radios förtroende ökat något sedan förra året.

Många vaksamma på falska nyheter

De flesta svenskar anser sig väl rustade mot falska nyheter inför valåret. 86 procent av svenskarna tror det är vanligt att det sprids falska nyheter på Facebook. Däremot var det färre som uppgav att de själva medvetet spridit falska nyheter – 13 procent har upptäckt att de spridit falska nyheter via Facebook och 3 procent har gjort det på Twitter.

Twitter har på senare tid fått hård kritik, senast från Amnesty International. Även svenskarna ger lågt betyg till nätföretaget som hamnar på en sista plats totalt i förtroendemätningen med 6 procents förtroende. På näst sista plats hamnar nätforumet Flashback.

Högst förtroende i alla kategorier hamnar Systembolaget med 71 procents förtroende. Sveriges radio ligger på delad tredje plats och SVT på tionde.

Siffrorna från Medieakademin har publicerat innehåller ingen analys av resultaten.

Fakta

Medieakademins förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997. 2018 års undersökning omfattar 1201 webbintervjuer med personer äldre än 15 år och genomfördes mellan den 16-24 februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.