Taylor Swift och Hans Brun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre unga män gripna misstänkta för att ha planerat ett terrordåd. Foto: Ennio Leanza/Keystone/SVT

Tre gripna för terrorplaner mot Taylor Swift-konserter i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Helgens tre konserter i Österrike med artisten Taylor Swift ställs in. Enligt landets regering rör det sig om en planerad terrorattack på Ernst Happel-stadion. Tre personer är gripna, en av dem har erkänt planerna.

Arrangören Barracuda Music skriver i ett inlägg på Instagram att man fått bekräftat från regeringshåll att en terrorattack varit planerad på Ernst Happel-stadion, där konserterna skulle äga rum.

”Vi har inget annat val än att ställa in konserterna för allas säkerhet”, skriver arrangören.

Swifts tre konserter i Wien skulle hållits på torsdag, fredag och lördag. 195 000 människor förväntades gå på konserterna, skriver Reuters.

Misstänkt gärningsman svor trohet till IS

Beslutet att stoppa konserterna kom sedan två misstänkta extremister greps under onsdagskvällen för att ha planerat en attack i Wienregionen.

Den huvudmisstänkte 19-årige mannen kunde gripas i en stad söder om Wien. Den andra personen, en 17-åring, greps i huvudstaden i närheten av arenan. Han ska även ha varit anställd på arenan sedan några dagar tillbaka.

19-åringen tros ha radikaliserats på internet och har svurit trohet till IS, enligt Die Presse. Även hemma hos 17-åringen har man hittat material som kan kopplas till både IS och al-Qaida, enligt AP.

Under fredagen meddelade landets inrikesminister att man gripit ytterligare en person, en 18-årig man som är irakisk medborgare.

Skulle attackera utanför konserten

Myndigheterna uppger att man tagit del av ”förberedande åtgärder” för en möjlig attack och att den huvudmisstänkte fokuserat på Swifts konserter. Kemiska substanser har tagits i beslag och man utreder nu huruvida dessa substanser tänktes användas för att bygga en bomb.

De två unga männens plan var att utföra en attack utanför konsertarenan, med hjälp av knivar och hemmagjorda sprängämnen. Det säger österrikiska myndigheter på en pressträff, skriver AP.

Fansens reaktioner: ”Världen är en läskig plats”

I kommentarsfältet till konsertarrangörens Instagram-inlägg är reaktionerna blandade – vissa fans uttrycker besvikelse, medan andra är förstående.

”Hur ledsen jag än är över detta, så är det mycket viktigare att alla 'swifties', Taylor och jag själv hålls säkra. Världen är en läskig plats”, skriver ett fan.

Ett kanadensiskt fan, som skulle gå på konserten, uttrycker också blandade känslor efter att ha rest i mer än ett dygn.

– Jag känner mig förtvivlad. Det är rätt beslut att ställa in, men konserten jag sett fram emot i över ett år mynnade nu bara ut i en helt meningslös resa, säger hon till CNN.

Här kan du se hela SVT:s sändning om de gripna misstänkta för terrorplaner.

Taylor Swift på scen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Född till artist: Redan som 14-åring flyttade Swift till Nashville för att satsa på countrymusiken. Foto: AP / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.