Tarik Saleh: Kan inte beskriva hur nervös jag är

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången Tarik Saleh har en film på på den anrika festivalen. Och att få med sin Cannes-debut i huvudsektionen är förunnat få filmskapare.

– Jag tror inte ens jag kan beskriva hur nervös jag är, säger Tarik Saleh till Kulturnyheterna när vi träffar honom i Cannes.

Han skrattar och fortsätter.

– Veckan efter presskonferensen i våras när filmerna presenterades vet jag inte hur många mornar jag vaknade och hade drömt att det bara var någon som skämtat med mig: nej du ska inte vara med och tävla om Guldpalmen!

Tre svenska regissörer

Men det ska han. Dessutom med två andra svenska regissörer – Ruben Östlund och Ali Abbasi – och som vanligt en lång rad internationella superstjärnor som Claire Denis, David Cronenberg och Hirokazu Kore-eda.

 – Det är den största filmfestivalen, men också den tuffaste. Man blir häcklad och utbuad av publiken om det är något de inte gillar, säger Tarik Saleh.

Utspelar sig i Kairo

Hans förra film The Nile Hilton incident – som gjorde succé både på Sundance-festivalen och på Guldbaggegalan 2017 – utspelade sig i Kairo och handlade om makt och korruption bland poliser och politiker.

Det gör den nya filmen Boy from heaven också, med den nya ingrediensen: religion. Den unga fiskarsonen Adam blir antagen till Al-Azhar-universitet i Kairo, en av de absolut viktigaste institutionerna inom sunniislam. Väl där dör skolans ledare, The grand imam, och Adam dras in i ett intrikat maktspel när en ny ledare ska väljas.

– På andra sidan gatan från Al-Azhar ligger säkerhetspolisen, och det är ingen slump att den ligger just där, berättar Tarik Saleh. Gatan är som en gräns mellan den religiösa och den politiska makten, säger Tarik Saleh och fortsätter:

– När The grand imam dör samlas alla officerare inom säkerhetspolisen och deras chef gör klart att det inte får bli någon slump vem som blir nästa Grand Imam. Det måste bli deras val.

Boy from heaven har världspremiär under fredagen på filmfestivalen i Cannes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.