• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man räknade med att tavlan skulle gå för ungefär 100 miljoner dollar. I stället såldes den för 400 miljoner, plus 50 miljoner i auktionsavgifter. Foto: TT

Tavla av Leonardo da Vinci såld för rekordsumman 3,8 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Tavlan ”Salvator Mundi” av Leonardo da Vinci som länge troddes vara förlorad har sålts på auktion i New York för rekordsumman 450 miljoner dollar, motsvarande ungefär 3,8 miljarder kronor.

”Salvator Mundi” (”Världens frälsare”), föreställer Jesus och målades av Leonardo da Vinci under tidigt 1500-tal. Verket inspirerade andra konstnärer och man har under åren hittat ett 20-tal kopior medan originalet har ansetts försvunnet. Tavlan tillhörde kung Karl I av England under 1600-talet, men försvann 1763 och dök inte upp igen förrän vid förra sekelskiftet.

Då, 1909, köptes verket av konstsamlaren Sir Charles Robinson, men vid den tidpunkten ansågs inte tavlan vara gjord av da Vinci. Den såldes för bara 60 pund 1958 av Robinsons arvingar. Under de närmsta 50 åren visste ingen var tavlan fanns, förrän den den dök upp på en konstauktion i Louisiana 2005. Den ska då ha varit i dåligt skick och flera gånger ha målats över i försök att restaurera den, vilket gjorde att den såg ut som en dålig kopia. Den köptes ändå in av da Vinci-experten Robert Simon.

– Det var en väldigt intressant målning, men när jag först tittade närmare på den tänkte jag verkligen inte ”Herregud, det måste vara en Leonardo”. Tanken att den skulle kunna vara av honom var nästan omöjlig, som en dröm, sa Simon till CNN.

Anade att den var äkta

Han lämnade den till Dianne Dwyer Modestini, professor och konservatorsexpert vid New York University, som började restaurera den 2007, fortfarande i tron att det var en kopia. Hon började under arbetet ana att det kunde vara en äkta da Vinci.

– Jag jämförde den med en av da Vincis målningar av Johannes Döparen som finns på Louvren och det var exakt samma massa av lockar på huvudet. Mina händer skakade. Jag visste inte om jag var galen.

Tummen var slutgiltigt bevis

Det största beviset för att verket var äkta var att man vid en genomgång av tavlan med röntgen hittade spår av en övermålad tumme. Jesus högra tumme i bilden hade haft en annan position, som Leonardo senare målat över och flyttat till den position den har i dag.

– Om du gör en kopia av en tavla så skulle du inte göra så. Det vore orimligt, säger den brittiske konstkritikern Alistair Sooke i en video som gjorts av auktionshuset Christie's, där den nu alltså sålts för rekordsumman 3,8 miljarder kronor.

Man räknade med att tavlan skulle gå för ungefär 100 miljoner dollar. I stället såldes den för 400 miljoner, plus 50 miljoner i auktionsavgifter.

Picassos ”Kvinnorna i Alger” innehar det tidigare rekordet för dyraste tavla någonsin såld på auktion. Den gick för 1,5 miljarder i maj 2015. Men ”Salvator Mundi” slår även rekordet för den dyraste tavla som sålts privat. Paul Cézannes ”Kortspelarna” köptes av den kungliga familjen i Qatar 2011 för 2 miljarder kronor.

Leonardo da Vinci dog 1519 och just nu finns det färre än 20 autentiska verk av honom kvar i världen. Vem som ropade in tavlan är ännu okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.